Димитър Маринов: Фармацевтите настояваме министър Кондева да оттегли промени в Закона за здравното осигуряване
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юли 2024 13:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Маринов: Фармацевтите настояваме министър Кондева да оттегли промени в Закона за здравното осигуряване

/КРОСС/ От Българския фармацевтичен съюз настояваме министър Галя Кондева да оттегли предложени промени в Закона за здравното осигуряване, засягащи фармацевтите, и да поеме ангажимент да не се обнародва наредбата с промените за изписване на лекарства преди да се договорят условията и начина на заплащане на аптеките. Това каза пред журналисти Димитър Маринов, председател на фармацевтичния съюз преди началото на среща между ръководствата на съсловната организация и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

На срещата се очаква да продължат започналите вчера обсъждания на предложените промени в наредбата, според които се променя начинът на изписване на лекарства и начинът на заплащане на дейността на аптеките по отпускане на напълно заплатени от Касата лекарства.

С предложените законови промени ще се отмени договорното начало между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК, посочи Маринов. След вчерашната среща имаше привидно конструктивен диалог, а след нея разбрахме за предложените промени в Закона за здравното осигуряване, с които на практика се слага край на договарянето, добави той.

По думите му проектът за промени на закона обслужва изцяло интересите на Касата.

След вчерашната среща и започналия диалог някои от аптеките се отказаха да подават предизвестията си за прекратяване на договорите си с Касата, но няколко часа по-късно някой не иска да има диалог, каза още Маринов.