Виктор Орбан ще пътува до Москва днес, за да се срещне с руския президент Владимир Путин
Секция: СВЯТ
05 Юли 2024 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Виктор Орбан ще пътува до Москва днес, за да се срещне с руския президент Владимир Путин

/КРОСС/ Унгарският премиер Виктор Орбан ще пътува до Москва днес, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, съобщи Радио „Свободна Европа".

Унгарският външен министър Петер Сиярто ще придружи Орбан в Кремъл. Сиярто е посещавал Москва повече от 5 пъти, откакто руските войски нахлуха в Украйна преди повече от 2 години.

Новината за посещението в Москва идва дни след като Унгария пое ротационното председателство на ЕС. Това действие, което предизвика безпокойство сред много хора в ЕС, заради редовните проруски изявления на Орбан, и предизвика бързо осъждане от страна на лидерите на блока.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, написа в X, че "ротационното председателство на ЕС няма мандат да се ангажира с Русия от името на ЕС".

"Европейският съвет е категоричен: Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Никакви дискусии за Украйна не могат да се проведат без Украйна", добави Мишел.

Според неназован служител на ЕС Орбан не е информирал блока за планирано пътуване до Москва.

Откакто Русия започна тоталната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Орбан се противопостави на редица решения на НАТО и ЕС за предоставяне на военна и финансова помощ за Украйна.

Източник: БТА