Да бъдеш иподякон: Децата, които предвождат църковните шествия
Секция: Православие
05 Юли 2024 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Да бъдеш иподякон: Децата, които предвождат църковните шествия Те изпълняват усърдно своя духовен дълг

/КРОСС/ Те са братя - не само по кръв, но и по дух. Още при раждането си всеки от тях получава своя небесен закрилник. За иподякон Климент това е Св. Климент Охридски.

"Аз съм роден на Възнесение, в четвъртък, и нашите са се чудели как да ме кръстят, но понеже на следващия ден е било Константин и Елена, аз съм Константин. Второто ми име е Денислав заради дядо ми Денко", коментира иподякон Константин-Денислав.

От своя страна иподякон Йоан-Стоян сподели, че родителите му са се молили на Св. Йоан Рилски да имат детенце. "Помагал ми е в много ситуации, в които съм имал нужда и съм се молил. Второто ми име е на дядо ми - той се казваше Стоян", разкри той.

Но вярата не идва по рождение, а се предава. Преди три години Теодосий не просто пристъпва в храма за първи път, а се превръща в най-малкия църковен служител у нас.

"Влязох с тати да видя църквата. Хареса ми. Сто пъти съм ходил в тази църква и съм помагал", споделя момчето.

Макар и само на 6 г., той вече е научил един от най-ценните уроци във вярата - че трябва да се моли. И после да благодари.

По-малките следват неотлъчно стъпките и съветите на своите по-големи братя. "Има доста малки дечица, които влизат в олтара, помагат, постригваме ги за иподякони. Те са бъдещето'', отбелязва Йоан-Стоян.

Четиримата са пример във вярата - на своите сестри - Мариам и Ефросиния, и на своите връстници, както и най-голямата опора на своя баща на духовното лозе. Своя духовен и синовен дълг изпълняват усърдно - и в слънце, и в студ. И отвъд своите хобита, младежки интереси или училищни уроци.