Археолози откриха двуметрова мраморна статуя на бог Хермес край Петрич
Секция: Наука
05 Юли 2024 18:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози откриха двуметрова мраморна статуя на бог Хермес край Петрич

/КРОСС/ Голяма и много добре запазена мраморна статуя в античния град Хераклея Синтика откри екипът на проф. д-р Людмил Вагалински, обяви община Петрич. Находката е открита в подземния канал на града - "Клоака Максима", и археолозите действат изключително прецизно, за да не бъде увредена, защото статуята е изключително запазена.

"Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район - коментира ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински пред "Археология Булгарика". - Предстои ни още много работа и не искам да прибързвам със заключенията, но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България." Според него някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век, за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официална религия.

Новооткритата мраморна статуя в Хераклея Синтика все още не е изцяло освободена от пръстта, написа "Археология Булгарика" във "Фейсбук" профила си, споделяйки още снимки от процеса по нейното изваждане. "Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок, вероятно през II век сл. Хр. Според археолозите има паралели с други изображения на бог Хермес, от известен иконографски тип е, но са запазени много малко подобни статуи по света. За България е първата", разказват от изданието. Междувременно се подготвя конструкция, с която статуята да бъде извадена от Клоака Максима и да бъде преместена в музея в Петрич. След необходимата реставрация тя ще бъде изложена сред останалите експонати.

Проф. Вагалински заявява, че основната им грижа е как да запазят античните градежи, които са разкрили преди шест години и не са очаквали да се натъкнат на подобна находка, предава БТА. По негови думи този участък е частен и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общински парцел. Тези строежи и стени, които са частен имот, ерозират.

Именно поради тази причина неговият екип е решил да отвори решетките на канала, които са сложили за безопасност и да провери какво е състоянието му. "Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стените, се видя мрамор", разказва още проф. Вагалински. Тогава започнала да се очертава и статуята. Работата по нейното пълно разкриване ще продължи и през следващите дни.