Първо издание на пленер-конкурс "Архитектурното наследство на София"
Секция: ЛЮБОПИТНО
05 Юли 2024 19:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първо издание на пленер-конкурс "Архитектурното наследство на София"

/КРОСС/ Проект с участието на младежи ще популяризира архитектурни ценности на София сред жителите и гостите на града. От 6 до 9 юли ученици от НГПИ "Св. Лука" ще рисуват архитектурни обекти, а техни връстници от НГПТО "М. В. Ломоносов" ще разказват на минувачите за историята на сградите в рамките на пленер-конкурс "Архитектурното наследство на София".

Столичани и гостите на града ще могат да погледат как младите художници изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации - две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков"). 

За разлика от традиционните ученически пленери, в този участие ще вземат и младежи, които се обучават в иновативния предмет "История на изкуството и културология" в Националната гимназия по прецизна техника и оптика "М. В. Ломоносов". Те ще разказват за архитектурните обекти, които връстниците им изобразяват, като така ще влязат в ролята на презентатори на културното наследство. Минувачите ще могат да научат кой архитект е проектирал съответното здание и кога, каква е била функцията му през годините, кой е живял в него, какво е характерно за архитектурната стилистика на сградата.

Възпитаниците на НГПТО "М. В. Ломоносов" планират да създадат видеа за самия пленер, както и за архитектурните обекти, планират и представянето на фотографска изложба.

Пленерът се реализира от Фондация за изкуство и култура "Креа" в рамките на интердисциплинарен проект, реализиран с подкрепата на Столичната община - Програма "Култура", в партньорство с двете национални специализирани гимназии и Камара на архитектите в България.

Локации на пленера:

Първа локация: Участък на ул. "Московска" (от ул. "Дунав" до ул. "Париж"). Архитектурните обекти са в пресечки на ул. "Московска" - ул. "Дунав" №2, ул. "11 август" №4, ул. "Врабча", ул. "Париж" №1

Втора локация: Участък на ул. "Московска" от ул. "Бенковски" до ул. "Будапеща" и градинката на Двореца - ул. "Московска" №19, №17 и №15; пл. "Княз Александър I" №1; бул. "Дондуков" №45

Трета локация: В творческия "КвАРТал": на ул. "Сердика" при кръстовището с ул. "Екзарх Йосиф" и при кръстовището с ул. "Цар Симеон"; на ул. "Будапеща" №7 и на ул. "Бачо Киро" №29.