Пламен Димитров: Икономиката страда през последната една година и то не само заради политиката, а и заради рецесията в Западна Европа
Секция: ИКОНОМИКА
06 Юли 2024 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Димитров: Икономиката страда през последната една година и то не само заради политиката, а и заради рецесията в Западна Европа

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице" по бТВ Пламен Димитров, каза че методиката, по която смята Световната банка не е за най-богатите държави, за които уж България се е била присъединила. „Просто методиката, числата всеки може да ги види, са далеч като БВП на глава от населението. С високодоходните има редица държави, ако ги видим, ще видим, че няма как да се гордеем, че сме с тях. Т.е. тази група е много широка и не съвпада с държавите членки на ОИСР".

Смятам, че икономиката страда през последната една година и то не само заради политиката, а и заради рецесията в Западна Европа, обясни Димитров. „Германия и други наши основни пазари в ЕС това се отразява в загуба на работни места вече директно в България. Политиците не чуха това, което им говорим за бизнеса от поне 6 месеца насам. Ние сме предложили редица мерки, които трябва да се вложат веднага".

Най-важното е да се даде мярка подобна на 60:40 през Кодекса на труда обаче, смята Димитров. „Да има възможност да не се уволняват хората, а те да отидат в Бюрото по труда и да получават 60%. Но за това се иска допълнителни ресурси.".

На второ място проблемът, който стои е енергетиката, заяви Димитров. „Всичко беше отложено преди изборите, само че там бомбите цъкат. Едната от най-тежките е 250 милиона лева бяха гласувани за 4 г., така че за тази година тези 250 милиона не са осигурени и мини „Марица Изток" се чудят откъде да осигурят заплатите. Трябват пари, които не са предвидени в бюджета".

бТВ, „Лице в лице"