Пушачите са по-екстровертни от непушачите, но с по-ниски нива на добросъвестност и приветливост, сочи изследване
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Юли 2024 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пушачите са по-екстровертни от непушачите, но с по-ниски нива на добросъвестност и приветливост, сочи изследване

/КРОСС/ Пушачите са по-екстровертни от непушачите, но с по-ниски нива на добросъвестност и приветливост, сочи изследване, цитирано от "Медикъл експрес".

Употребяващите цигари, пури, както и непушачите имат собствен психологически профил, се казва в проучването, публикувано в изданието "Плос уан". То е проведено съвместно от учени от Католическия университет в Португалия и висшето училище "Уестърн гавърнърс" в САЩ. 

Тютюнът остава глобална опасност за човешкото здраве, поставяща под риск живота на 8 млн. души годишно. В това число влизат и пасивните пушачи. 

Авторите на изследването са се фокусирали върху връзката между петте личностни характеристики - степен на откритост, добросъвестност, екстровертност, приветливост, невротизъм, и тютюнопушенето. Анализирани са данни на 9918 души от 11 европейски държави. 

Резултатите показват, че пушенето се свързва с по-ниски нива на добросъвестност и приветливост, но и с по-висока степен на екстровертност в сравнение с непушачите. 

Според авторите ниското ниво на добросъвестност би могло да се свържеа с липсата на самодисциплина и неглижиране на дългосрочните здравни рискове, с по-импулсивно поведение. Ниската степен на приветливост пък може да даде обяснение защо пушачите устояват на социалния натиск и неодобрение. Високото ниво на екстровертност предполага, че пушачите се наслаждават на социалната природа на навика си, отбелязват изследователите.

При пушачите на пури се регистрират по-ниски нива на невротично поведение и повече откритост в сравнение с тези при пушещите цигари и при непушачите. Това предполага, че мотивацията за тютюнопушене е различна при различните хора. 

Според авторите бъдещо проучване би трябвало да се фокусира върху младите хора и информационните кампании за превенция на тютюнопушенето, като се отчитат отделните психологически типове. Необходимо е и ново изследване, което да включва и другите форми на употреба на тютюн - електронни цигари и нагряващи устройства.