Посрещат патриарх Даниил като предстоятел на Софийската епархия
Секция: Православие
06 Юли 2024 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посрещат патриарх Даниил като предстоятел на Софийската епархия

/КРОСС/ От тази вечер започва тържественото посрещане на българския патриарх Даниил като Софийски митрополит.

В митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София от 18 часа ще бъде отслужена патриаршеска вечерна служба, последвана от молитва на гроба на покойния патриарх Неофит, който се намира в притвора на храма.

Българският патриарх Даниил ще бъде посрещнат като предстоятел на Софийската епархия тази вечер в своето митрополитско седалище столичния храм Света неделя. След патриаршеската вечерна служба с петохлебие и литийно шествие е предвидена молитва пред гроба на покойния патриарх Неофит. 

"Новият Софийски митрополит и български патриарх ще отдаде дължимата почит пред гроба на блажено починалия патриарх Неофит, така че вероятно самото встъпване в длъжност, както той спомена и на интронизацията в своето първо Патриаршеско слово, той ще продължи служението на Негово светейшество българския патриарх Неофит. Ще следва пътя, стъпките и примера, образците на патриаршеското служение, което ние си спомняме от последното десетилетие, в което първосветителстваше патриарх Неофит", обясни богословът доц. Костадин Нушев.

Тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит продължават и утре. В 7:35 часа в църквата Света неделя ще бъде отслужена "утреня", а в 9:30 часа започва светата литургия, която ще води патриарх Даниил.