Възпаления в организма на младини са свързани с влошаване паметта на след 40-годишна възраст
Секция: Наука
07 Юли 2024 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възпаления в организма на младини са свързани с влошаване паметта на след 40-годишна възраст

/КРОСС/ Изследователи от Калифорнийския университет са установили, че повишените нива на възпаления в организма в млада възраст (18-30 години) могат да доведат до намаляване на скоростта на обработка на информацията и до влошаване на паметта след 40-годишна възраст, пише сп. "Нюролъджи". 

Изследването е обхванало 2364 възрастни доброволци на възраст 18-30 години без деменция или други когнитивни нарушения. Учените са събрали информация за начина на живот на участниците и са ги помолили да предоставят кръвни проби за оценка на нивата на С-реактивния протеин в организма.

Нивата на въпросния протеин се повишават при възпаления. 

За 18-годишния период на изследването участниците са направили този тест четири пъти. Пет години след последното измерване на С-реактивния протеин те са преминали през серия от тестове за оценка на когнитивните способности. По това време изследваните лица вече са навършили четиридесет и петдесет години.

Резултатите от изследването показват, че високите нива на възпаление при младите хора са рисков фактор за намаляване на скоростта на обработка на информацията и влошаване на паметта на възраст между 40 и 50 години.

Изследователите са изчислили, че само 10 процента от участниците с ниски нива на възпаление са се представили незадоволително на тестовете за когнитивни способности. При изследваните лица с умерени или високи нива на възпаление вероятността да имат влошени когнитивни умения с наближаването на старостта е била с 19-21 процента по-голяма.

Учените предполагат, че възпалението в организма при младите хора може да е резултат от липса на физическа активност, повишено телесно тегло, хронични заболявания, стрес и тютюнопушене. Според изследователите здравословният начин на живот е ефективно средство за предотвратяване на влошаването на когнитивните способности.