Как да подготвим автомобила си преди да тръгнем на почивка
Секция: Автомобили
07 Юли 2024 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да подготвим автомобила си преди да тръгнем на почивка

/КРОСС/ За какво да внимават шофьорите това лято, тръгвайки на път? Отговорите дава автомобилният експерт Филип Лазаров.

Подготовката изисква първо да проверим течностите на автомобила - масло, охладителна и спирачна течности. Важно условие е той да е студен, тоест да не е работил двигателя скоро. "След като всички тези неща сме ги видели, сме готови да тръгнем. Капака никога не се натиска, а го подхвърляме, за да не се изкриви", обяснява експертът.

Следващото важно е поставянето на предпазния колан. "Между три и седем секунди отнема. Всички системи за сигурност работят само като имаме колан, иначе няма никаква файда от сигурността", подчерта Лазаров.

"Не прекаляваме с климатика, докато тръгваме. Едно от лошите неща е, когато децата са мънички да ги свалим в автомобила. Навън е жега, а климатика е на 20 градуса. Има температурен шок, не е добре това", каза той.

"Много е важно да имаме ясна преценка. Важно е да сме се наспали. Имаме едно такова в България - бързо, да тръгнем рано сутринта, да хванем плажа. Не бързайте, вземете си необходимите неща, отивате в крайна сметка на почивка", напомни експертът.

По думите му във всяка държава има различни разпоредби и трябва да се уведомим. "Просто питаме Google какво трябва да се прави в дадената страна. В някои страни има глоби, че караме по джапанки".

Нова телевизия, „Събуди се"