Планински спасители с денонощно дежурство на Седемте рилски езера
Секция: Туризъм
07 Юли 2024 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Планински спасители с денонощно дежурство на Седемте рилски езера

/КРОСС/ Планинските спасители дават целодневни дежурства близо до Седемте рилски езера. Дежурният екип може да реагира бързо, адекватно и навреме в случай на пострадал турист. Това се налага заради изключително големия брой туристи през лятото и концентрацията на инциденти в планината.

"От началото на летния сезон имаме четири акции, което не е малко. Едната беше доста сериозна, беше паднал френски турист. Наложи се да викаме медицинския хеликоптер. И добре че беше хеликоптерът - свършихме бързо, иначе трябваше да продължи едно дълго транспортиране, което е много трудно за пострадалия. Лятото имаме много работа, за съжаление. Много хора идват, много посещават района, за съжаление не са добре подготвени откъм екипировка", заяви планински спасител.

В името на по-бързата реакция високо в планината дежурства дават планинските спасители от Дупница. Вече в своя база до хижа „Рилски езера" те са готови да реагират при сигнали.

„От тук спокойно може да се тръгне за доста други райони в охраняемия район на отряда, примерно „Скакавица", примерно за хижа „Иван Вазов". Тръгвайки от Дупница, където е базиран нашият отряд, изисква доста време да се дойде тук, на терен. Имайки наряд на терена, нещата са много бързо и много по-експедитивно се действа, независимо какъв сигнал е подаден за бедствие в планината", казва друг от спасителите.

Актът, че спасителите дават дежурства в подножието на Рилските езера, печели много време при беда.

Спасителите съветват туристите винаги да си припомнят основните правила за безопасно поведение по пътя - да проучват добре маршрута си, да са добре екипирани, да имат резервни дрехи със себе си, заредени батерии и планинска застраховка.

Нова телевизия, „Събуди се"