Петър Карабоев: Независимо кой ще победи на изборите във Франция, ще има много големи последици за Европа
Секция: Анализи
07 Юли 2024 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Карабоев: Независимо кой ще победи на изборите във Франция, ще има много големи последици за Европа

/КРОСС/ Френските избори са много важни. Независимо кой ще победи тази вечер, ще има много големи последици за Европа и за начина, по който тя функционира. Това каза заместник-главния редактор на "Дневник" Петър Карабоев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Партията на Марин Льо Пен няма да вземе мнозинство, смята той. „Тенденцията е леко да отстъпват надолу според последните прогнози. Няма да имат абсолютно мнозинство в парламента, но ще останат доминиращата партия и ще останат доминиращата партия и ще влияят при вземането на решения", заяви Карабоев.

На европейско ниво хората на Льо Пен ще блокират много от решенията в Европейския парламент. „Например започват преговори за помощта за Украйна, скоро започват преговори за следващата многогодишна финансова рамка, в който се говори, че трябва да увеличим вноските, тъй като има много ангажименти и заради инфлацията. Има опасност да се водят две външни политики на Франция - една на президента Макрон, друга на хората, които контролират парламента", даде примери журналистът.

Според него Макрон няма да се оттегли от президентския пост.

Петър Карабоев смята, че няма да се прибегне до смяната на кандидата на демократите. „Теоретично е възможно, практически е противопоказно. Щетите ще са катастрофални. Самата система за провеждане на избори е толкова сложна, че има срокове, които изтичат след две седмици за регистриране на кандидатите в листа. Не виждаме никакъв алтернативен кандидат, който може да събере пари, популярност, да направи кампания във всички важни щати. Щетата ще е огромна", смята журналистът.

Нова телевизия, „Събуди се"