Евтим Милошев: Всичко, което е добро за страната, е добре за туризма
Секция: Туризъм
07 Юли 2024 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евтим Милошев: Всичко, което е добро за страната, е добре за туризма

/КРОСС/ Туризмът е встрани от политическия процес, но е пряко зависим от него. Всичко, което е добро за страната, е добре за туризма. Всичко, което тежи политически, влияе пряко върху туризма. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите му летният туристически сезон е започнал добре. За месец юни ома около 1 милион туристически регистрации. Той очаква ръст с около 10% в сравнение с 2023 г.

Проблем с работната ръка в сектора е факт, но той е факт във всички сфери на икономиката. „Когато свърши този сезон, ще инициирам един много важен междуведомствен диалог с всички заети въобще в идеологията на пазара на труда в България. Трябва да се вземат по-концептуални мерки, защото проблемът с работната ръка, особено с гражданите от трети страни, не зависи само от консулските служби и външно министерство, а и от ДАНС, от Агенцията по заетостта, от Министерството на труда, от служба „Миграция", от Държавната агенция за бежанците. Това е един сложен процес", подчерта служебният министър.

България има много сериозни традиции в областта на туризма. Трябва да бъде издигнат престижа на професиите в областта на туризма, а кадрите трябва да бъдат подготвяни още от средното образование. „Дуалната система предоставя много възможности. Тя дава облекчения и на работодателите и перспектива на подрастващите", посочи Милошев.

Здравната помощ е част от туристическия продукт. Проведени са междуведомствени срещи и по този въпрос. „Здравното министерство винаги е помагало да командирова персонал и технически средства, където има нужда. Но трябва и гражданите да си знаят правата, да си видят здравните застраховки какво покриват и какво не", допълни служебният министър.

Водата по Българското Черноморие е с отлично качество и това показват данните на редица източници, подчерта Евтим Милошев. „Чета ежедневно. В нашето министерство ние се занимаваме с този въпрос, гледаме сводки, имаме органи, които са по морето", допълни той.

Министерство на туризма работи активно и с КЗП за защита правата на потребителите.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"