Мика Зайкова: За да растат доходите, трябва да има силна икономика
Секция: ИКОНОМИКА
07 Юли 2024 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мика Зайкова: За да растат доходите, трябва да има силна икономика

/КРОСС/ Под прага на бедност живеят 324 000 пенсионери.

Това каза финансистът Мика Зайкова в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

От 1 юли пенсиите са увеличени с 11% и минималната е 580 лева, а средната - 920 лева. Прагът на бедност е 526 лева. Пак от 1 юли водата се увеличи с 22%, а токът - от 1,8 до 3,10%. По данни на КНСБ издръжката на един човек е 1500 лева. „И като имате предвид, че само 18% от пенсионерите взимат над 1000 лева пенсия, представете си как тези хора живеят, как си плащат сметките. Средната работна заплата в София е 2300 лева, но в Благоевград е 1370 лева, във Видин - 1500 лева. А има места, където нещата са направо на ниво минимална работна заплата, която е 933 лева и е брутна", посочи Зайкова.

85% от домакинствата имат затруднения да си плащат сметките ежемесечно.

Тя обясни данните на Световната банка, че България вече се нарежда сред богатите държави в света. „Световната банка взима брутния национален доход, в който вкарва и парите, които нашите изселници пращат на роднините си тук, без да се интересува от покупателната способност на тези пари. Докато румънците могат да напълнят малката потребителска кошница 10 до 12 пъти с минималната си работна заплата, германците - 33 пъти, а ние - само 8,2 пъти", обясни финансистът.

За да растат доходите, трябва да има силна икономика, която да произвежда стоки и услуги с висока добавена стойност, които да се продават, подчерта Зайкова. „У нас индустрията е в упадък, земеделието е в кошмарно състояние. Да не говори за здравеопазване и образование. При нас техниката и технологиите са на нивото на средата на ХХ век. За да станат на нивото на ХХІ са необходими инвестиции. Но как да дойдат инвеститорите, като сме непрекъснато в криза? Инвеститорът иска стабилна данъчна система, предвидимост, добра съдебна система и малко сива икономика и малко корупция. А при нас всичко това е по много", коментира Зайкова.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"