Опасно горещо време и висок риск от пожари
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юли 2024 07:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасно горещо време и висок риск от пожари Температурите скачат над 40 градуса в следващите дни

/КРОСС/ С напредването на месец юли времето ще остане слънчево, горещо с минимални, краткотрайни и локални смущения. В следващите 2 седмици дневните температури ще се движат на ръба на поносимостта с усещане за жега и задух.

Текущата седмица ще е преобладаващо слънчева и суха. Облачността ще е минимална - единствено в средата на периода - сряда и с малка вероятност в четвъртък - има изгледи за следобедни локални гръмотевични процеси в източните райони с кратък валеж. Температурите ще са до 38-39 градуса в понеделник и вторник, след това термометрите ще се движат около 40 градуса в обичайно горещите точки у нас.

Според предварителните прогнози третата седмица на месеца ще е още по-гореща. Преобладаващите дневни температури в страната ще са в интервала 35-40 градуса, като в Дунавската равнина, по долното течение на Струма, в централните и източните райони на Горнотракийската низина термометрите ще скочат малко над 40 градуса. Изгледи за динамика във времето има за 17-18 юли с локални, кратки следобедни валежи с гръмотевици.

Времето по Черноморието няма да е изключение от общата картина - преобладаващо слънчево с минимална облачност. Дневните температури най-често ще са около и малко над 30 градуса с усещане за жега и задух следобед и привечер. През текущата седмица повече облаци се очакват в сряда, 10 юли, а след това - около 16-17 юли, с известна вероятност за кратки локални превалявания с гръмотевици. Морската вода е с температура 25-26 градуса.

В разгара на лятото опасността от разпалване на горски и полски пожари е голяма. Температурите са високи, слънцегреенето - интензивно. В хода на месеца все по-обширни територии в Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще стават потенциално уязвими към пожари. Крайно опасно е паленето на огън на открито по каквито и да е поводи.