Съдбата на мраморния Хермес: Статуята ще бъде преместена в музей
Секция: Наука
08 Юли 2024 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдбата на мраморния Хермес: Статуята ще бъде преместена в музей

/КРОСС/ Мраморната статуя на Хермес, която беше открита в древния град Хераклия Синтика, трябва да бъде преместена в музей. Изключителната находка беше открита благодарение на екипа на проф. Людмил Вагалински, който е ръководител на проекта.

Тази седмица статуята трябва да бъде преместена в Историческия музей в Петрич.

Теоретично има опасност при изваждането на статуята, да се наруши целостта ѝ. Затова се опитваме да намалим всякакви възможности за лоши случки и затова и не бързаме. В момента организирайки с разнообразни колеги - с реставратори, конструктори, същевременно изясняваме детайли около поставянето, скриването на статуята на това необичайно място, което вече е част от археологическите ни задачи, каза пред BTV проф. Вагалински.

По думите му откриването на такива статуи е рядкост.

Главата е налице, много хубава изработка - прекрасен мрамор, не случайно е този ужасно силен интерес към нея, буквално от цял свят. Това е една добра новина за България, обяснява още проф. Вагалински.

Той припомни, че екипът му влиза там със съвсем други намерения - за да проверят състоянието на канала.

Тогава ни направи впечатление, че се белее някакъв мрамор, което е много странно, и зачиствайки го, за моя голяма изненада, попаднахме на тази прекрасна статуя. Неколкократно сме вървели по този канал, даже и филми сме правили с видеа, разказвали сме на хората за пръв път като влязохме през 2018г., беше много вълнуващо. Дай Боже догодина да го проучим и освободим изцяло от насипа - хората да имат възможност вътре да влизат, казва професорът.

Той потвърди още първоначалната теория за произхода на находката, според която някогашните жители на града са я положили в пръстта след голямото земетресение през IV век.

Целта е била да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия.