Съвместна онкологична национална мрежа проведе пресконференция на тема „България в Европейската мрежа на националните хъбове за борба с рака – настояще и перспективи"
Секция: Здраве
08 Юли 2024 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съвместна онкологична национална мрежа проведе пресконференция на тема „България в Европейската мрежа на националните хъбове за борба с рака – настояще и перспективи"

/КРОСС/ На 08 юли 2024 г. Съвместна онкологична национална мрежа (COНM), проведе пресконференция на тема „България в Европейската мрежа на националните хъбове за борба с рака (ECHoS) - настояще и перспективи", с което се обяви участието на България в Европейката мисия за борба с рака. В пресконференцията участие взеха доц. д-р Димитър Калев, председател на УС на СОНМ, специалист медицинска онкология, доц. д-р Ася Консулова, началник на Клиниката по медицинска онкология в УСБАЛО - София, представител на COHM в единствената световна сертифицираща организация на Всеобхватните ракови центрове (Comprehensive Cancer Centers) и един от дамата излъчени одитори от България, които участват в сертификацията на Европейки всеобхватни ракови центрове; г-н Ивайло Петров, главен координатор проекти на СОНМ и д-р Мира Ганова, изпълнителен директор на DHI Cluster Bulgaria.

ECHoS (Establishing Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies) е европейски консорциум, подкрепян от Европейската Мисия за борба с рака, който обединява 60 водещи организации от 28 европейски страни. Целта му е да подкрепи държавите-членки при създаването на Национални Хъбове на Мисията за борба с рака (НХМБР) и да ги ангажира в инициативи за сътрудничество и политически диалози.

„От 18 юни 2024 г. СОНМ и Център по европейски здравни политики ЕООД (ЦЕЗП) са официални членове и представители на България в ECHoS, а Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването (DHI Cluster) е част от инициативата като асоцииран член", обяви на пресконференцията доц. д-р Димитър Калев, председател на УС на Съвместна онкологична мрежа и медицински онколог.

„Съвместна онкологична мрежа (https://bjcn.bg/) е неправителствена организация в обществена полза, чиято мисия е да осъществява мултидисциплинарен синергизъм между 18 медицински дружества и 57 водещи експерти, функциониращи в областта на българската онкология. Именно поради този факт, вярваме, че като организация имаме експертизата да сме двигател в създаването на капацитет на онкологичната грижа в България чрез насърчаване на ефективна колаборация между заинтересованите страни в сектора и развитието на политики, които да отговорят на нуждите на онкологичната среда в България", сподели доц. Калев.

„Нито едно здравно заведение в България не разполага с ресурса да покрие изискванията за ефективна онкологична грижа с включени критерии за оценка на качеството и стандартизация на процесите, според разписаните от Организацията на европейските ракови институти (OECI)", сподели доц. д-р Ася Консулова. Тя добави, че за да можем да позиционираме България като напредничав Европейски партньор по отношение на борба с рака, следва да създадем капацитет в лицето на Държавен онкологичен център, който да покрие нуждите на онкологичната грижа в Р. България и с пряката държавна подкрепа във финансиране на дейностите по изграждане и функциониране.

„Като член на Борда на Мисията за борба с рака към Европейската комисия, често ми се налага да присъствам на Европейски срещи, където България се дава като негативен пример относно политиките и моделите за справяне с глобалните здравни предизвикателства. Силно вярвам, че е време да се обединим и създадем капацитет на онкологичната грижа, като построим „Дом на онкологията" чрез възможностите, които Европейския хъб ECHoS ни дава. Важно е всички ние да се подкрепяме в тази инициатива, да изискваме политическа отговорност и проактивност, за да постигнем заложените Европейски и национални цели, залегнали в Българския антираков план", сподели доц. д-р Желязко Арабаджиев, началник на отделение по медицинска онкология Аджибадем Сити Клиник, председател на Българското дружество по имуно-онкология и член на Борда на Мисията за рака към Европейската комисия.

По данни на Глобалната ракова обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г., без наличност на адекватен раков регистър, което нарежда държавата ни в челните негативни статистики на Европа и като единствената страна, която отчита негативни резултати при липса на скринингови програми, ранното диагностициране на онкологични заболявания, намалена преживяемост на онкологични пациенти и страната с най-висока смъртност от рак. При прогноза за средноевропейски ръст на онкологичните заболявания от 25% до 2030 г., България се изправя пред значителни предизвикателства, за които трябва да вземе спешни мерки.

„Именно затова, вярваме, че участието на България в ECHoS ще създаде предпоставка и механизми за преодоляване на предизвикателствата, пред които сме изправени. България трябва да се възползва максимално от възможностите за синергия и колаборация, които Европа предлага чрез Европейския антираков план в посока развитие и изграждане на политики, добри научни практики и системни решения в онкологичната грижа. Допълнително е необходимо стимулиране развитието на иновативни подходи и решения чрез Европейската мисия за борба с рака, които да подкрепят онкологичната практика и грижа чрез новаторски капацитет, подобрен достъп, повишавана ефективността на медицинската грижа и отчитане на реални резултатите. Нещо повече, всички тези механизми са осигурени и трябва да посрещнат своята имплементация през синергии и взаимодействия с Министерство на здравеопазването, Министерство на науката и образованието и Министерство на иновациите и растежа", сподели г-н Ивайло Петров, главен координатор проекти на СОНМ.

Инициативата за Български национален хъб на Мисията за борба с рака, съвместно ръководена от СОНМ, ЦЕЗП и DHI Cluster, има следните ключови отговорности:

- Национална координация и трансфер на знания: Създаване на централно звено за насърчаване превеждането на резултатите от науката и изследванията в практиката чрез свързване на изследователи, новатори, здравни специалисти, пациенти, граждани и политици, както и създаване на наука и научени подходи, основани на доказателства.

- Ангажиране на заинтересованите страни: Улесняване и насърчаване участието на заинтересованите страни в дейности, свързани с борба с рака, за ускоряване процесите на отговорно и информирано вземане на решения и насърчаване на системни решения и политики в областта.

- Политически диалози: Насърчаване на дискусии и политическите диалози, с цел ангажиране на Държавата в отговорността за създаване на системни политики и решения, обхващащи всичко от превенцията до оцеляването и качеството на живот.

- Синергии на национално и европейско ниво: Идентифициране и използване на възможностите за трансгранично сътрудничество с проекти, инициативи или организации, свързани с развитието на изследователска дейност, иновации и грижи за рака.

- Комуникация и популяризиране: Повишаване на осведомеността относно Европейската Мисия за борба с рака и Европейския план за борба с рака и техните цели на национално ниво.

ECHoS, 28 страни и 60 организации от цяла Европа подкрепят България в справянето с предизвикателствата на онкологичните заболявания чрез иновации, сътрудничество и ангажиране на множество заинтересовани страни.
Тези усилия ще укрепят капацитета на България да се справи с предизвикателствата, свързани с рака, чрез иновации, сътрудничество и ангажиране на множество заинтересовани страни.