Пеевски: С д-р Доган никога няма да си простим, ако ДПС се разцепи по оста Доган-Пеевски
Секция: Интервюта
08 Юли 2024 17:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пеевски: С д-р Доган никога няма да си простим, ако ДПС се разцепи по оста Доган-Пеевски

/КРОСС/ Трябва да бъдем обединени. Призовавам д-р Ахмед Доган към обединение на ДПС. Никога няма да си простим двамата с д-р Ахмед Доган, ако партията се разцепи по оста Доган - Пеевски. Това е абсурдно и двамата носим отговорност да не се случи. Това коментира председателят на ДПС Делян Пеевски след среща с областни председатели на Движението в София.

Той обяви, че колегите му са го призовали за обединение между него и Доган. Самият той още не бил разговарял с почетния председател на Движението. „Партията да бъде цяла. Никой не може да си позволи, най-малкото няколко дерибеи, които искат да я разрушат в момента заради своите амбиции, колегите това не го приемат. И ни призовават да сме заедно. И се надявам да бъдем заедно. Защото ДПС постигна резултат да е втора партия, да има 47 депутати и никой не може да си позволи да счупи това", добави Пеевски.

„От моя страна тема няма. Аз съм готов да сме заедно и искам да сме заедно и ДПС да върви обединено напред. А не, както се опитват в момента - да се казва, че има две ДПС-та - на Пеевски и Доган. Това не трябва да се случва. Не съм разговарял с Ахмед Доган. От моя страна всичко е направено, за да бъдем заедно. Оттук нататък той е на ход", подчерта председателят на ДПС.

„Колегите ще се представят от кои области са. Те са тормозени през последните дни, заплашвани и натискани. Всички, които са били натискани, ще подадат жалби", обясни Пеевски.

Той обяви, че областни председатели на ДПС „са били натискани и плашени" да не идват на сбирката в столицата. „Джевдет Чакъров също е звънял на колегите да ги кара да не идват, което не му прави чест. Аз му се обадих за тази среща, на нея са поканени всички - нали искаха колективните органи да работят. Ето, работят", обясни той.

„Казах им - трябва да има сбирка на председателите на областите, г-н Чакъров, дай да ги съберем заедно, дай да направим ЦОБ, дай да направим парламентарна група. За всичко колегите са поканени. Оттук нататък не могат да казват, че колективните органи не работят, ние работим по устав", добави Пеевски.

На въпрос защо почетният председател на Движението не се среща с него, Пеевски отговори: „Аз лично обяснение за това нямам. Всичко, което имам, го казах в декларацията. Повече не искам да съм многословен. Нека това го оставим между мен и г-н Доган. Това не е тема за медиите. Днес го призовавам и му казвам, че съм готов да се срещнем, колегите също".

Във връзка с втория мандат Пеевски обясни, че колегите му са го призовали да опитат да направят правителство. „Ако има шанс за мнозинство, взимаме го и продължаваме. Мандата мога да го взема и аз, с кандидата за премиер. Аз няма да бъда кандидат за премиер - заявявам го, за да е ясно", обясни още той.

По думите му с всеки мандат може да се състави кабинет. Българските граждани не искали избори. „Нашите хора са ни пратили в парламента, за да има правителство. Аз искам да има правителство и го показах ясно при първия мандат", поясни председателят на ДПС.

Областният председател на ДПС в Търговище Хамди Илиязов обясни, че организацията му иска единство. „Проблемът при нас беше само Джейхан Ибрямов, който искаше да разбие организацията. Сега иска да разбие ДПС в цяла България. Търси си място, няма къде да отиде, никой не го харесва. Ние дойдохме в София, за да подкрепим г-н Доган и г-н Пеевски", каза Илиязов.

„Джевдет Чакъров ми звъня снощи в 23:30 ч. и тази сутрин в 8:05 ч. и ми каза да не идвам на събирането. Каза ми „Няма да ходиш". Не знам защо. Сега ще направим жалба срещу него", допълни Илиязов във връзка с твърденията за натиск.