Красимир Каракачанов: ДПС в момента е единственият съюзник на ГЕРБ, и то "по неволя"
Секция: Интервюта
09 Юли 2024 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Красимир Каракачанов: ДПС в момента е единственият съюзник на ГЕРБ, и то "по неволя"

/КРОСС/ Въпросът е дали Бойко Борисов "ще реши да се еманципира от Делян Пеевски, или ще се опита да му помогне и заедно с него да продължат. Ако на Националния съвет Доган успее да елиминира Пеевски, Борисов ще действа по един начин, ако не - по друг". Това прогнозира в Студио Actualno председателят на ВМРО, бивш министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Той си припомни времената, в които неговите „Обединени патриоти" бяха част от управляваща коалиция с ГЕРБ, но възникнаха различия между двата други субекта във формацията - „Атака" и НФСБ. "Това даде възможност на Бойко Борисов, като един много гъвкав играч, да се вклини в това разделение (...) Борисов, в момента, в който може да забие нож на своя партньор, го забива. Не е коректен политически партньор", смята Каракачанов. Според него ДПС в момента е единственият съюзник на ГЕРБ, и то "по неволя".

"Ако (Борисов) реши да се еманципира от своя партньор по неволя - ако Доган надделее и елиминира Пеевски, Борисов може да реши, че това е моментът отново да стопли отношенията с ПП-ДБ. Каквото и да стане, в ДПС ще има разцепление", прогнозира той.

Паралели с Франция

Каракачанов коментира и резултатите от изборите във Франция, където левият алианс "Нов народен фронт" изненада крайнодесния "Национален сбор" на Марин льо Пен. По думите му - във Франция и в Европа има сблъсък на две концепции за света - "тази на глобалния свят и ляволибералната идея и тази срещу нелегалната имиграция, за традиционното семейство, християнската религия, суверенитет и национален интерес". А в България "битката е за власт, пари и постове", коментира той.

"Как да имаме висока избирателна активност, когато хората виждат, че партиите не се борят за някаква идеология. В България битката е за пари и за власт. От началото на този век, от появата на НДСВ, в България политическите партии минаха на заден план и започнаха да се появяват проекти. Зад тях стоят икономически интереси", каза той.