Ердоган: НАТО не бива да става страна в конфликта в Украйна
Секция: Интервюта
09 Юли 2024 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган: НАТО не бива да става страна в конфликта в Украйна

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че по време на участието си в срещата на върха на НАТО в САЩ планира да повдигне въпросите, свързани с борбата срещу тероризма, кризата в Газа и в Украйна.

НАТО не бива да става страна в конфликта в Украйна, изтъкна турският лидер пред журналисти в Анкара преди да излети самолетът му за САЩ.

На срещата на върха ще проведем консултации за укрепване на отбранителната структура на НАТО. Срещата има специално значение във връзка със 75-годишнината от създаването на алианса, посочи Ердоган, цитиран от телевизия CNN Turk.

Важно е да се премахнат пречките в отбранителната индустрия. По време на разговорите ще обърна внимание на нарастващата заплаха от тероризъм в света. Ще подчертая необходимостта от увеличаване на усилията на НАТО в тази сфера, каза турският президент.

Оставаме на принципна позиция по отношение на конфликта в Украйна. Подкрепяме нейната териториална цялост и смятаме за неприемливо НАТО да се превърне в една от страните във войната в Украйна, заяви Ердоган.

Той добави, че на срещата на върха възнамерява да постави на дневен ред проблема, свързан с „продължаващото клане от страна на Израел срещу палестинския народ".

Източник: БТА