Израел засилва офанзивата в Газа на фона на новите опити за прекратяване на огъня
Секция: СВЯТ
09 Юли 2024 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израел засилва офанзивата в Газа на фона на новите опити за прекратяване на огъня

/КРОСС/ Израелските сили убиха най-малко 18 палестинци на втория ден от засилената военна офанзива в ивицата Газа във вторник, която според ислямистката групировка "Хамас" застрашава преговорите за прекратяване на огъня, предава "Ройтерс".

Катарски и египетски посредници, подкрепени от Съединените щати, ускориха усилията си тази седмица за сключване на споразумение за прекратяване на огъня, насочено към прекратяване на войната в Газа и освобождаване на израелски заложници в Газа в замяна на палестински затворници, задържани в Израел.

Във вторник израелските танкове задълбочиха нахлуването си в някои квартали на град Газа като Шеджая, Сабра и Тел Ал-Хава, където жителите съобщиха предишния ден за едни от най-ожесточените боеве от началото на войната.

Следвайки израелските заповеди за евакуация, хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си в град Газа в северната част на територията и да се насочат на запад към средиземноморския бряг и на юг.

Нападението "може да върне преговорния процес обратно в началото", лидера на "Хамас" Исмаил Хания предупреди в понеделник.

Въоръжените "крила на Хамас" и "Ислямския джихад" казаха, че са се сражавали срещу израелските сили в Тел Ал-Хава с противотанкови ракети и минометен огън и са нанесли жертви. Няма коментар от израелските военни по тези твърдения.

В изявление израелската армия каза, че войските продължават операциите в град Газа след разузнавателна информация, сочеща присъствието на "Хамас" и "Ислямски джихад" в района. В него се казва, че израелските сили са извадили от бой десетки бойци и са намерили множество оръжия.

Палестинските здравни служители съобщиха, че при израелски въздушен удар са убити шестима души в къща в град Газа, докато други девет са били убити при друг удар срещу две къщи в Ал-Нусейрат и Дейр Ал-Балах в централната част на Газа. Израелски въздушен удар в Тел Ал-Султан в западен Рафах в южния край на ивицата Газа уби трима палестинци, казаха медици.

Войната беше предизвикана на 7 октомври, когато бойци на Хамас нападнаха Южен Израел, убивайки 1200 души и вземайки около 250 заложници, според израелски данни.

Повече от 38 000 палестинци са били убити в израелската военна офанзива оттогава, според здравни служители в Газа.