Калин Вельов и Amazonia Dance Project и Теодосий Спасов фолк квинтет излизат на сцената в третото издание на „Jazz Велинград“
Секция: КУЛТУРА
09 Юли 2024 19:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калин Вельов и Amazonia Dance Project и Теодосий Спасов фолк квинтет излизат на сцената в третото издание на „Jazz Велинград“ Тази година темата на фестивала е танцът и очаква всички с открит урок по музика, работилници и концерти с вход свободен

/КРОСС/ Третото издание на „Jazz Велинград" - фестивалът за културата в образованието, диалог между поколенията и връзка между регионите, ще се състои тази седмица с фокус танца. На 9 и 10 юли той отново ще събере професионални музиканти от страната с любителски състави от града и ще представи съвместни проекти на откритата сцена на централния площад на Велинград „Николай Гяуров". Основни участници тази година са Калин Вельов с Amazon Dance Project и Теодосий Спасов фолк квинтет. Концертите ще бъдат предшествани от образователни и обучителни събития. Фестивалът се организира от Община Велинград с инициативата и партньорството на Jazz FM като част от стратегията на радиостанцията за развитие на джаз сцената у нас. Автор на програмата е програмният директор на Jazz FM радио Светослав Николов, подготвил реализацията ѝ съвместно с директора на ЦПЛР - ОДК - Велинград Катерина Мирчева. Събитията са част от 51-те Велинградски празници на културата. Всички събития в програмата са с вход свободен.

На 9 юли „Jazz Велинград" започва с работилници на Калин Вельов с перкусионистите от Младежка музикална формация и на хореографката Елена Бали с танцьорите от Клуб за спортни танци „Импулс 2002". Те ще се проведат в ЦПЛР - ОДК - Велинград, при който работят двата състава, участвали и в първото издание на фестивала. В концерта от 20 ч. същия ден на Калин Вельов и Amazonia ще се включат и младите таланти на Велинград, за да поднесат подготвените съвместни изпълнения. Amazonia е уникален за Балканите танцов проект за латино музика, създаден от Калин Вельов. В него участват седем артисти от Европа, Африка, Латинска Америка и Карибите. В програмата им са карнавални танци с авторска хореография на Елена Бали по оригинална музика и световни хитове в модерни аранжименти с акустични инструменти и електроника. На сцената ги представят професионални танцьори и музикантите Калин Вельов - перкусии, вокали и електроника, Мария Дионисиу Аврамиди (Гърция) - вокали, и Диего да Франка (Бразилия) - перкусии. През миналата година Калин Вельов проведе първа среща с младите таланти от Младежка музикална формация, докато съставът подготвяше общите изпълнения с Нина Николина и Таня Първанова. Повече за първото издание на „Jazz Велинград", свързано с песенното наследство на България, и второто - с етно джаза, можете да видите на сайта на Jazz FM.

На 10 юли от 16 ч. при отворени врати в ЦПЛР - ОДК - Велинград Теодосий Спасов ще разкаже в разговор със Светослав Николов за изграждането и усъвършенстването на музикалното майсторство. Виртуозният кавалджия, вплел изкуството си в българския фолклор и джаз, ще сподели своя опит и ще разкаже истории от професионалния си живот пред любознателната публика. От 20 ч. в сряда на пл. „Николай Гяуров" ще слушаме фолклорните импровизации на Теодосий Спасов фолк квинтет, в който са още Пейо Пеев - гъдулка, Иван Георгиев - гайда, Християн Цвятков - китара, и Генадий Рашков - тъпан. Специална хореография по една от пиесите подготвя Детски фолклорен ансамбъл „Чепинче" с главен художествен ръководител и хореограф Аделина Пещерска към Образцово народно читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1905" - Велинград.