Турция вече има собствено произведен комуникационен сателит в Космоса
Секция: Наука
09 Юли 2024 19:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция вече има собствено произведен комуникационен сателит в Космоса

/КРОСС/ Турция изстреля в Космоса първия си комуникационен сателит собствено производство, съобщава "Ройтерс".

Turksat 6A беше изведен в орбита днес - ход, с който Анкара даде заявка, че ще разшири сателитното покритие на страната и ще отговори на нейните нужди от телевизионно излъчване.

Ракета Falcon 9 на SpaceX изведе сателита в космоса от авиобазата "Кейп Канавернал" във Флорида, САЩ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изстрелването бележи откриването на "нов етап" за Турция в производството на сателити.

"Произведохме над 81% от подсистемите, сателитните наземни станции и софтуера в проекта 6A, който е от голямо значение за бъдещето на страната ни в космоса, с национални ресурси", изтъкна той.

Министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу посочи, че първият сигнал от Turksat 6A е получен 67 минути след изстрелването му, както е планирано. Активирането на сателита ще разшири покритието на Турция до 5 милиарда души.

"Ще изведем своите комуникации и телевизионни предавания до по-безопасно и по-добро ниво", изтъна той и добави, че Turksat 6A ще позволи на Турция да достигне и до Индия, Индонезия, Малайзия и Тайланд.

И преди Турция е изстрелвала сателити посредством ракети от SpaceX. Уралоглу посочи, че Turksat 6A е резултат от 10-годишни усилия за собствено производство на сателит и добави, че това означава, че Турция е станала една от 11-те държави, които са го постигнали.