Тийнейджъри учат как се управлява мобилна мрежа в програмата „Втора смяна“
Секция: Технологии
10 Юли 2024 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тийнейджъри учат как се управлява мобилна мрежа в програмата „Втора смяна“ За четвърта година Yettel помага за кариерното ориентиране на ученици от 10. до 12. клас

/КРОСС/ Стартира четвъртото издание на „Втора смяна" - програмата за кариерно ориентиране на Yettel за ученици от 10. до 12. клас. Тази година телекомът посреща близо 40 тийнейджъри - деца и близки на негови служители, които в следващия месец ще попаднат в реална бизнес среда и ще работят по конкретни проекти. По този начин програмата им помага да придобият нови знания и да открият областта, в която искат да се развиват.

Тази година участниците избираха измежду 20 професионални роли - от планиране на мрежата, през работа в магазинна мрежа, до характерните за всеки бизнес сфери - HR, дигитален маркетинг, право, корпоративни комуникации и други.

Част от тийнейджърите ще събират и анализират данни в областта на радиопланирането, ще разберат какво са „мрежови параметри" и как функционират радио системите. Други ще участват в разработката на нови услуги и платформи и ще работят с едни от най-модерните технологии. А трети ще видят как на практика се случва търговията в магазините на Yettel и ще помагат в обслужването на клиентите.

Как се създава електронно трудово досие, как се анализират данни и какви са различните техники на обработка, как се правят проучвания и как се обобщава клиентска обратна връзка са част от останалите проекти, в които тийнейджърите активно ще се включат.

През цялото време те ще имат до себе си и ментор - служител на Yettel, който ще ги напътства. Участниците минават и през серия от обучения, с които телекомът ги подготвя за бъдещите им задачи - от работа с Excel и Outlook, до посещение на мобилна базова станция и центъра за наблюдение на мрежата на Yettel.

Презентационни умения, финанси за нефинансисти и работа с лични данни допълват поредицата от обучения, с които телекомът ги въвежда в света на бизнеса. Част от програмата е и среща с корпоративния психолог на компанията, който допълнително подпомага младежите в кариерното им ориентиране.

„Втора смяна" е една от инициативите на Yettel, които бяха отличени от световната организация Top Employers. Тя е представена и в нейната онлайн библиотека с най-добри практики от цял свят.

Програмата е една от трите, с които Yettel подкрепя младите в професионалния им път. В началото на юни телекомът посрещна 44 участници в програмата Yettel Teen Academy. Тя отново е насочена към ученици - от 5. до 12. клас, като освен тийнейджъри, включва и по-малките. За студенти и млади специалисти е и стажантската програма Hub by Yettel, която продължава една година и дава реална възможност на участниците да продължат развитието си в компанията и след края на стажа.