Борислав Гуцанов: На България ѝ е необходимо експертно правителство на националното съгласие с третия мандат
Секция: ПОЛИТИКА
10 Юли 2024 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Гуцанов: На България ѝ е необходимо експертно правителство на националното съгласие с третия мандат От БСП поставяме на преден план обединяващи теми като ПВУ, енергетиката и социалната политика

/КРОСС/ „Нашата позиция е пределно яснa, че първият и вторият мандат няма да бъдат подкрепени от БСП." Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България" Борислав Гуцанов в предаването „Добро утро, Европа" на Euronews Bulgaria. 

По думите му, ако се стигне до третия мандат, първото, което социалистите ще направят е да свикат Националния съвет на партията.

 „Моето мнение е, че трябва да се разговаря с всички парламентарно представени партии, тъй като третият мандат е на целия парламент, не на една или друга партия", посочи Гуцанов.

 Той е мандат на парламента и когато се е правила Конституцията, той е бил предвиден, че ако всичко е изчерпано като възможности, той да даде възможност на всички парламентарни групи и смятаме, че така трябва да се тълкува, а не на една или друга партия, а мандат на националното спасение. 

Според него на България ѝ е необходимо правителство на националното съгласие, съставено от експерти и на базата на широк консенсус между парламентарните сили. „Това е шансът 50-ото Народно събрание да свърши нещо полезно за държавата и хората", допълни той. 

Винаги сме говорили за експертен кабинет на националното съгласие. Трябва да има широк консенсус между политическите партии, ако искаме да бъде успешен третия мандат и ако искаме 50-ото Народно събрание да свърши нещо полезно за държавата и за хората.

 По думите му обединението трябва да е на база на политики. „От БСП поставихме темата за Плана за възстановяване и устойчивост, защото не можеш да имаш възможност да вземеш 11 млрд. евро безвъзмездно и дотук да си усвоил единствено първия транш от 1,250 млрд. евро. И то по време на служебния кабинет преди година и половина. Целият редовен кабинет на сглобката не успя едно евро да привлече в България", каза Борислав Гуцанов.

 Според него друга обединяваща тема е енергетиката. „Направихме предложение да бъде спряна продажбата на нашето оборудване в Белене и да се види дали то не може да се ползва за АЕЦ „Козлодуй. И дали самият проект може да бъде стартиран", коментира социалистът.

 Гуцанов посочи, че третата основна тема, която ще бъда поставена от БСП в рамките на преговорите за третия мандат, е социалната политика.