Извършиха първата вътреутробна операция на еднояйчни тризнаци у нас, спасиха две от бебетата
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Юли 2024 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Извършиха първата вътреутробна операция на еднояйчни тризнаци у нас, спасиха две от бебетата Заради усложнения при едно от тях е имало риск всичките да загинат

/КРОСС/ Лекари от "Майчин дом" направиха първата вътреутробна операция на еднояйчни тризнаци в България. Заради усложнения при едно от бебетата е имало опасност всичките да загинат. Наложила се намеса на фетални хирурзи, които чрез интервенция в корема на майката, успяват да спасят две бебета, предаде БНТ.

Бременност с еднояйчни тризнаци се среща изключително рядко, казват лекарите. В Търговище дори посъветвали семейството да я прекрати, защото е рискова.

В "Майчин дом" дали надежда обаче, че две от децата имат шанс за живот и свързали семейството с фетален хирург от частна болница. Там направили спешна вътреутробна операция, която спасила двете момичета. Те се родили преждевременно в "Майчин дом" и още са в неонатoлогоията.

"Неонатолозите на "Майчин дом" са върхови професионалисти и съумяха да стабилизират двете бебета, които са в прекрасно състояние. Имаме щастливи родители", каза проф. Иван Костов - директор на СБАЛАГ "Майчин дом".

Източник: БНТ