Атанас Славов: Има информация, че Пеевски е правил опит за влияние върху Конституционния съд
Секция: Коментари
10 Юли 2024 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Славов: Има информация, че Пеевски е правил опит за влияние върху Конституционния съд

/КРОСС/ Виждаме как се обръща политическият процес в България. Пеевски се е посветил на това да обезсмисли направените в изминалите няколко месеца реформи. Има информация, че той е правил и опит за влияние върху конституционните съдии, така че всички приети промени да паднат. Очевидно целта е да се върнем изцяло назад - сякаш тази една година управление на ПП-ДБ не се е случила. Това коментира в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на правосъдието от ПП-ДБ Атанас Славов.

Той напомни, че промените в Конституцията зададоха една нова рамка, в която да има независим съд и отчетна прокуратура, но тези промени трябва да бъдат изпълнени със съдържание, което става на два етапа - приемането на изцяло новия Закон за съдебната власт и, второ, изборът на нови членове в структурно променения Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, ново ръководство на прокуратурата и избор на председател на Върховния административен съд.

"Всички очакваме Конституционният съд да се изкаже относно промените, които направихме в Конституцията. Надяваме се решението, което предстои да е професионално, юридически аргументирано и да не е повлияно от политическата конюнктура.", каза Славов. "Решението на Конституционния съд може да дръпне ръчната спирачка на всички бъдещи реформи в съдебната система. Така ще се върнем към състоянието на зависим съд и подотчетна на олигархичните кръгове прокуратура", добави още той.

Според Атанас Славов "Демократична България" би дала подкрепа за третия мандат само срещу конкретни реформи - Закон за съдебната власт, реформа на службите, Шенген и еврозоната. "Това означава и партиите да не слагат своите любими политически лица в един потенциален кабинет. Очакването ни е за експерти, които да поемат отговорност с подкрепата на партиите и заедно да изведем страната от кризата", заяви той.

На въпрос относно разминаванията в позициите на ПП и ДБ за третия мандат за правителство, бившият правосъден министър отговори, че вземането на решение в една коалиция е процес и е нормално да има различия, но не може да става дума за разцепление. "Решенията се вземат общо, а партиите в коалицията са равнопоставени. Когато достигнем консесус, ще излезем с обща позиция", заключи той.