„Възраждане” в една група в ЕП с „Алтернатива за Германия“, внасят петиция с искане за референдум за еврото
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2024 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Възраждане” в една група в ЕП с „Алтернатива за Германия“, внасят петиция с искане за референдум за еврото

/КРОСС/ В следващата седмица предстои в ЕП да бъде внесена петиция и декларация с искане ЕП да подкрепи провеждането на референдум за запазване на българския лев. Това обяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред журналисти.

В Брюксел беше учредена нова парламентарна група - "Европа на суверенните граждани", която обединява 25 депутати от осем държави в Европейския парламент.

"В тази група „Възраждане" е втората политическа сила - след „Алтернатива за Германия", поради тази причина ние имаме заместник-председател на групата - Станислав Стоянов, и предстои Петър Волгин да стане неин говорител. Предстои до края на септември да бъде учредена Европейска суверенистка партия. Единствената номинация за председател на тази партия на този етап е Станислав Стоянов", обясни Костадинов.

Той припомни, че от юни миналата година датират първите разговори на "Възраждане" с „Алтернатива за Германия", след което са последвали разговори и с други политически партии, конференцията на новите лидери на Европа и приемането на Софийска декларация за създаване на обща парламентарна група и обща европейска политическа партия след европейските избори на 9 юни.

"След изборите този процес се задълбочи и вчера бе подписано създаването на такава група, която се казва "Европа на суверенните нации". В момента тя обединява 25 депутати от осем държави - България, Германия, Унгария, Словакия, Чехия, Полша, Литва и Франция. Другата седмица предстои да се присъедини и една испанска партия - държавите ще станат девет, а депутатите - 28. До края на септември предстои да се присъедини още един словак и още един германец - ставаме 30. До края на годината имаме преговори с още седем държави, които в момента вървят паралелно. В края на тази година очаквам групата да надхвърли 40 души и да се превърне в един от основните фактори в ЕП", каза Костадинов. По думите му това е шестата група, която в момента съществува в Европейския парламент.

Костадинов коментира и ситуацията в ДПС. Той посочи, че няма добро и лошо ДПС. В ДПС обикновено такива сблъсъци завършват с инфаркти, инсулти, самоубийства, коментира лидерът на "Възраждане" и добави, че новото начало май е било изядено от старото.