Ангел Найденов: Единство, сила и солидарност е посланието на Срещата на върха на НАТО
Секция: Коментари
11 Юли 2024 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангел Найденов: Единство, сила и солидарност е посланието на Срещата на върха на НАТО

/КРОСС/ Единство, сила и солидарност - това е посланието на Срещата на върха на НАТО. Централно място заема Украйна, особено по отношение на солидарността. Алиансът цели укрепване на силата си и Източния фланг, също и увеличаване разходите за отбрана. Това каза бившият военен министър Ангел Найденов в студиото на "Твоят ден".

"Решенията за Украйна са два вида - политически и военни. Първите са свързани с членството ѝ в алианса. Не е въпросът дали, а кога. Второто е свързано с военните действия и предоставяне на въоръжение, което е било предмет на настояване от страна на Киев. Военната помощ следва развитието на битката на фронта, включително предоставяне на ПВО, които се използват за защита на по-малки населени места. По данни от Срещата на върха става дума за десетки бройки", упомена той.

По думите му до края на лятото част от самолетите F-16, които са обект на военна помощ, ще бъдат в Украйна. "Приемането на страната в НАТО в разгара на войната би значело директно въвличане на алианса. Тя ще бъде приета най-вероятно след военната фаза и изясняването на териториите, които ще бъдат част от Украйна, като член на НАТО", коментира Найденов.