Костадин Костадинов: България вече е фактор - в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор
Секция: ПОЛИТИКА
11 Юли 2024 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадин Костадинов: България вече е фактор - в Европарламента се формира нова група, а „Възраждане“ е инициатор

/КРОСС/ Костадин Костадинов обяви на брифинг в Народното събрание, че вчера 25 евродепутати от 8 държави са учредили нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации" (ЕСН), като „Възраждане" е инициатор за създаването на групата.

„По формирането на наша група в Европарламента работим вече от една година, първите ни разговори бяха с "Алтернатива за Германия". В ЕСН „Възраждане" е втората по големина партия и поради тази причина имаме зам.-председател на групата - Станислав Стоянов. Говорител ще бъде Петър Волгин.", каза Костадинов пред журналисти.

В момента групата е съставена от депутати от България, Германия, Унгария, Словакия, Полша, Чехия, Литва и Франция, а другата седмица ще се присъедини още една държава - Испания, като така групата ще стане 28 души. Председателят на „Възраждане" припомни, че от 10 години не е имало съставяне на нова парламентарна група в Европарламента.

„До края на септември ще се присъединят още един немец и още един словак. Отделно от това се водят разговори с още 7 държави, като амбициите ни са до края на годината ЕСН да достигне минимум 45 човека от 17 държави и да се превърне в един от факторите в Европейския парламент. Предстои ни и още нещо важно - учредяване на обща европейска суверенистка партия до края на септември. Единствената номинация за неин лидер е на евродепутата Станислав Стоянов. От вчера „Възраждане" е първостепенен европейски фактор. Предстои най-важното - "Възраждане" да спечели следващите избори и да поеме управлението на България.", допълни Костадин Костадинов.

Първата работа на „Възраждане" в новия Европарламент ще бъде да внесе петиция и декларация, с което да призоват Европейският парламент да подкрепи провеждането на референдум за запазването на българския лев. Очакват подкрепа и от групата на Виктор Орбан „Патриоти за Европа".

„Ще покажем вече на дело как България може да бъде фактор, а не да отиваме и да слушаме това, което някой друг е написал за нас, а други ще се съобразяват с това, което ние казваме и то ще е изцяло в интереса на нашата страна", каза още Костадинов.

Припомняме, че на 12 април в София „Възраждане" организираха голяма международна конференция под надслов „Новите лидери на Европа", на която 9 европейски държави подписаха Софийска декларация за сътрудничество и създаването на обща европейска политическа партия.