Съюзниците демонстрират своето единство, решителност и сила, отбелязвайки 75-ата годишнина от създаването на НАТО
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Юли 2024 17:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съюзниците демонстрират своето единство, решителност и сила, отбелязвайки 75-ата годишнина от създаването на НАТО

/КРОСС/ На срещата на върха на НАТО във Вашингтон, САЩ, съюзниците декларират за пореден път своето единство, решителност и сила, отбелязвайки 75-ата годишнина от създаването на най-успешния политико-военен съюз.

Министър Атанас Запрянов участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министъра на отбраната Аделина Николова като част от българската делегация, ръководена от служебния министър-председател и министър на външните работи на Република България Димитър Главчев.

Извън официалната програма на срещата на върха, министрите на отбраната на България и Румъния подписаха Меморандум за разбирателство относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции. Щабът ще осъществява планирането, командването и управлението на Силите за специални операции на Алианса за Черноморския регион. Изграждането на щаба ще допринесе за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Югоизточния фланг на НАТО.

Министър Запрянов участва още в церемония по подписването на писма за намерение за изграждане на хармонизирани коридори за военна мобилност между Италия, Албания, Северна Македония и България в рамките на Паневропейски транспортен коридор № 8, както и между Гърция, България и Румъния. Те ще способстват за повишаване на потенциала на НАТО за възпиране и отбрана, сътрудничеството между страните в областта на военната мобилност, укрепване на транспортната свързаност между тях като основен фактор за стимулиране на икономическото развитие на региона, както и за задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС.