Министър Милошев: Туризмът е най-добрата дипломация, защото той винаги е свързан с позитивни емоции
Секция: Туризъм
11 Юли 2024 17:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Милошев: Туризмът е най-добрата дипломация, защото той винаги е свързан с позитивни емоции Министърът обсъди възможности за сътрудничество в туризма с посланика на Албания в България Инид Мило

/КРОСС/ „Туризмът е най-добрата дипломация, защото той винаги е свързан с позитивни емоции и хубави спомени. Ние сме изключително впечатлени от постигнатото от Албания в сферата на туризма", каза министър Евтим Милошев по време на срещата си с Инид Мило, извънреден и пълномощен посланик на Албания в Република България.

„Ние сме тук, за да градим мостове помежду си. Много се радвам, че двустранните ни връзки са изградени на базата на приятелството, взаимно уважение и топли отношения", подчерта Инид Мило, извънреден и пълномощен посланик на Албания в България. Мило запозна министър Милошев с намерението на страната й и работата за създаване на българо-албанска търговска камара: „Това би създало прекрасни условия за споделяне на добрите практики в областта не само на туризма, но и в икономиката и културата", изтъкна Мило.

Министър Милошев отбеляза, че България е атрактивна дестинация за албанските туристи, като подчерта, че директна самолетна връзка между София и Тирана би повлияла изключително положително върху туризма и за двете страни. „Въздушната свързаност е базисна цел, която смятам, че е постижима. Не може да сме толкова близо и да минаваме през Виена или още по-далечни дестинации", коментира министър Милошев.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество и участието в съвместни проекти между България и Албания в сферата на морския и културно-историческия туризъм. Посланик Мило призна, че е била изненадана и впечатлена от богатото археологическо и културно наследство на България. „Нашето желание е да продължим работата по създаването на общ интегриран туристически продукт, който да бъде предназначен за задокеанските пазари - САЩ, Канада, Австралия. Догодина страната ни ще вземе участие в международното туристическо изложение в Япония и бихме могли да се кооперираме, защото ние имаме общ продукт - нашата историческа и археологическа база," каза проф. Румен Драганов, съветник на министъра на туризма.

По време на срещата бе постигнато съгласие и за организирането на посещение на българска делегация в Албания с участието на представители на бизнеса, по време на което ще бъдат обменени ценен опит и добри практики между експертите от двете страни.

Пресцентър на Министерството на туризма