Начало на новия археологически сезон на Перперикон
Секция: Наука
11 Юли 2024 19:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Начало на новия археологически сезон на Перперикон Тази година за разкопките държавата отпусна 500 000 лв.

/КРОСС/ Поставено е началото на археологическия сезон на Перперикон. Тази година, разкопките обещават да са най-мащабни, тъй като и финансирането от държавата е рекордно - 500 000 лв..

„Тази година беше повторена програмата за приоритетни обекти, която започна 2021 г., но беше спряна", каза пред bTV проф. Николай Овчаров.

Става въпрос за 5 обекта в цялата страна, не само Перперикон, уточни професорът.

„За Перперикон е особено важна тази година - ние сме по средата на изпълнението на няколко европейски програми. 60 души в рамките на 4 месеца трябва да разкрием цялото пространство между акропола и южния квартал, за да може община Кърджали да кандидатства за европейски средства", обясни проф. Овчаров.

Той допълни, че откритото досега през годините очертава пространство със съвкупност от храмове около храма на Дионис, чието точно предназначение тепърва ще се изследва. Това са храмът на Тракийския конник, откритият през 2022 г. християнски храм, храмът на Митра и храмът на предците.

„Много важно е до октомври да успеем да разкрием тези места, за да може общината да извърши проектирането", каза още проф. Овчаров.

Последните две години разкопки са правени само със средства на Община Кърджали.