Археолози откриха рядък и ценен пръстен при разкопки в крепостта Кокалянски Урвич
Секция: Наука
12 Юли 2024 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози откриха рядък и ценен пръстен при разкопки в крепостта Кокалянски Урвич

/КРОСС/ Рядък и ценен пръстен е открит при редовните разкопки на Национален исторически музей в цитаделата на средновековната крепост Кокалянски Урвич, провеждани под ръководството на д-р Филип Петрунов (НАИМ-БАН) и Виолина Кирякова (НИМ).

Контекстът на находката е гроб № 9, вкопан на дълб. 1,10 м под пода на средновековна гробнична църква, в материковата скала. Предварителните наблюдения на екипа допускат хипотезата, че пръстенът е принадлежал на аристократ живял през втората половина на XIV в. Изобразеният орел е символ на царската власт във Велико Търново и указва принадлежност на погребания към семейството на цар Иван Александър. При погребението тялото на покойника е било положено в дървен ковчег измазан с хоросан.

В църквата до този момент са разкрити общо дванайсет гроба, четири от които добре означени. Два гроба са ограбени още през ΧVI век, за което свидетелстват частиците от сребърен накит в насипа над тях. Изследователите предполагат, че пръстенът е стоял на ръката на покойника и че изобразената на него розета символизира приемственост и родова памет, съобщават от Националния археологически институт с музей - БАН.