Мащабен спектакъл на „Корсар“ очаква почитателите на балета в понеделник
Секция: КУЛТУРА
12 Юли 2024 19:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мащабен спектакъл на „Корсар“ очаква почитателите на  балета в понеделник Впечатляващ е постановъчният екип на най-новото заглавие на Бургаската опера: режисурата е на Галина Калчева, сценографията – на Иван Токаджиев

/КРОСС/ Спектакъл на най-новото заглавие на балетната трупа на Бургаската опера - „Корсар", чиято блестяща премиера беше на 8 юни т. год. в залата на Операта, ще бъде представен на 15 юли, понеделник, от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Приморския парк. Представлението е третото от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров", осъществявани за седемнадесети пореден път от Държавна опера - Бургас и Община Бургас. Балетът е по музика на Адолф Адам, Цезар Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски, хореографията е на Мариус Петипа, Жозеф Мазиле, Константин Сергеев, либретото - дело на Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж, базирано на поемата "Корсарят" от Джордж Байрон.

Мащабната постановка ще предложи истинско сценично зрелище - и като сценография и костюми, и като режисура, и като артистично присъствие. Публиката ще бъде въвлечена в шеметния сюжет с екзотични елементи, в които са вплетени любов, ревност, коварни планове за отмъщение, и над всичко се утвърждава апотеозът на истинските чувства, преминали през подмолни подводни течения и рифове, разтваря смело платната си, за да поведе кораба на любовта в открито море - където щастието е видимо на хоризонта. На 8 юни бе сътворен емоционален балетен празник с премиерата на „Корсар" - обагрен от силни емоции, съпреживени от изпълнители, творци, създали великолепието на сцената, публика и всички професионалисти, работили за, които бяха докрай отдадени на процеса на раждане на новото заглавие в репертоара на Бургаската опера.

Хореографията и режисурата на „Корсар" са на Галина Калчева. Дългогодишната примабалерина на Бургаската опера вече има и други заглавия в портфолиото си като постановчик - „Дон Кихот", "Жизел", „Пахита" и „Зле опазеното момиче", които с представяни с голям успех и висок зрителски интерес през последните три години на бургаска сцена, съдържат оригинални елементи и постановъчен подход, съчетава каноните на класическия балет с иновативните сценографски решения на Иван Токаджиев, в които визуално‐ смислово бяха вплетени декори, преливащи в мултимедийни ефекти. Премиерното заглавие доказа, че пред сценичното изкуство няма прегради в полето на иновативни търсения и оригинални решения. Приказни и тематично издържани са костюмите, перуките, гримът и реквизитът, издържани в духа на Ориента, чиято цветна палитра, наситена с ярки багри, аромати, звуци и атмосфера, бе пресъздадена - като оживяла картина от палатите на султана.

Репетитори на балетния състав са постановчикът Галина Калчева и Марина Змеева‐Маркова. Помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов. Солистичният състав на „Корсар" е първокласен. Безупречни, вдъхновени и изключително отдадени в пресъздаването на образите са всички многобройни участници на сцената, които разказаха чудната история за любов, предателство, отмъщение и екзотични преживявания - като сменящи се кадри от приключенски филм - с пиратски кораб, пазар за роби, покои на велможата, омайни градини в съня му, в който танцуват красиви наложници. На 15 юли на сцената на Летния театър отново излизат блестящите солисти: примабалерината Даниела Туртуманова‐Стоянова - като любимата на пирата Конрад, която бе уверена, очароваща с финес и ефирни движения, представящи нежната й същност; достолепен; внушаващ респект премиер‐солист на Софийската опера и балет и Бургаската опера Емил Йорданов - в образа на разбойника Конрад, който умее да обича нежно и наказва жестоко предателството; вихрена роля за солиста на балетната трупа Кирил Филипов - в сложния образ на Бирбанто, както често се среща в живота - подмолност под маската на приятелство; великолепен Даниел Тичков, премиер-балетист, като верния слуга на Конрад; ефирна, красива и безупречна в техническо отношение Лая Рамон - като Гюлнара, приятелка на Медора; традиционно сигурен, артистичен и харизматичен Теодор Цаков, солист на балетната трупа - в образа на хитреца Исак Линкедем, търговец на роби; изключително забавен Йордан Христозов, солист на оперната трупа, в необичайното амплоа на характерната роля на похотлив велможа - Саид Паша; темпераментна, женствена и очароваща Натали Иванова, солист на балета - като Зюлма, във впечатляващ сценичен тандем с Кирил Филипов; вълшебни одалиски, като че излезли от приказки на Шехерезада: Илина Константинова, Рафаела‐Мария Кюл и Яна Бердута /солист на трупата/; запомнящ се Хару Накагава - в комичния образ на Секретаря на Саид Паша, който се грижи за реда в неговия харем. Темпераментните атрактивни пирати ще бъдат: Франческо Русо, Шун Калахуне, Кирчо Желязков, Стоян Фъртунов.

Прекрасни ще бъдат отново всички артисти на сцената на Летния театър на 15 юли - и в мащабните ансамбли, и в атрактивните сцени на площада с пазара на роби, и чудния ориенталски дворец, и в открито море, когато буря поваля платната, но Съдбата е благосклонна към влюбените и ги спасява на брега на тяхното споделено щастие... В спектакъла участват и чудесните възпитаници на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", които се отличиха на премиерата с отговорното отношение талант и изящество, както и на артистите от хоровия състав на Бургаската опера - за прекрасно изпълнените артистични задачи в мащабната картина на спектакъла.

Предстои още едно представление на балета „Корсар" на сцената на Летен Театър Бургас - на 26 август, също в рамките на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" 2024.

На добър час на новото заглавие в богатия репертоар на Бургаската опера! На премиерния спектакъл бяха смело отворени платната на прекрасната постановка, пожелаваме чист хоризонт и пълен напред в откритото море на стойностното изкуство!

Билети за „Корсар": на касата на Операта, каса "Часовника", в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/balet-korsar-0s323b2 и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1424239/performance.html, както и на място преди спектакъла - след 18.30 часа на касата на Летния театър.