Пътуване до подземния свят крие загадки на 7000 години
Секция: Наука
13 Юли 2024 20:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пътуване до подземния свят крие загадки на 7000 години

/КРОСС/ Край Чепеларе се намира "Заешката дупка", която екип от спелеолози са превърнали в своеобразна подземна лаборатория.

Марин Господинов е откривател на пещери. Работи като директор на тематичния музей в Чепеларе. "Основна част от работата ми е да проучвам пещерите. Някои са известни и непроучени, други пък са съвсем нови обекти. Аз се занимавам и с изследване на животни. Търсейки техни останки видях, че в пещерата "Заешката дупка" има и следи от човешко присъствие. Така се роди идеята да бъде проучена", разказа той.

Според него най-ранното заселване на хора в нея е преди около 7 хил. години. "Намерили сме останките на една жена, най-вероятно не е живяла сама. Била е убита в пещерата. Има деформация на черепа, което значи, че е имала превръзка в ранна детска възраст. Открихме и рядка бронзова брадвичка, само 7-8 са намерени в Родопите, също и бронзови гривни и керамични съдове. Имаме още доста пластове за проучване. Около 500 кубика пръст сме изхвърлили трима души, за да изкопаем всичко това", разкри Господинов.

Откриването на пещери понякога става случайно - докато някой берач на чай, билки, гъби или горски плодове е тръгнал из гората. Марин споделя, че любовта му към пещерите се заражда в детството му, когато обичал да играе в гората и за пръв път открил пещера със свой приятел.