Доц. Георги Лозанов: Ахмед Доган нарече навремето Пеевски „феномен“
Секция: Интервюта
13 Юли 2024 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Георги Лозанов: Ахмед Доган нарече навремето Пеевски „феномен“

/КРОСС/ Ахмед Доган нарече навремето Пеевски „феномен". В какво се състои „феноменалността" на Пеевски - в това, че успява да генерира власт повече, отколкото предполага неговото публично място. Тази власт обаче не идва от небето. За да вземеш власт извън собствените си възможности, значи някой трябва да ти я преотстъпи. Двама лидери преотстъпват тази власт - Доган и Борисов. Това каза медийният експерт доц. Георги Лозанов в предаването „Тази събота" по бТВ.

В един момент обаче Делян Пеевски започна да придобива много повече власт, взимайки от Борисов и Доган. „Влезе в тази рискована игра - да се опита да им вземе още и още власт. И накрая и двамата дадоха спирачка по отношение на властта в партията и в държавата. Доган каза тези думи за Пеевски, които говорителите на гражданското общество говорят още от протестите. Той няма право на тези думи, защото той самият участваше в създаването на този феномен", добави Лозанов.

Политологът проф. Румяна Коларова заяви, че ако някой е дал власт и легитимност на Делян Пеевски, то това е „Продължаваме промяната - Демократична България" с действията си в 49-ото Народно събрание. „В предишния парламент Пеевски беше оставен да бъде говорител на конституционните промени, които извършваше ПП. Там Борисов много рязко се отдръпна и остави на ПП да „мие" имиджа на Пеевски. Борисов държи да се дистанцира колкото се може. Ако имаше проблем ДПС в този парламент, той беше, че ГЕРБ категорично отказа да се договаря за коалиция. Позицията на Доган беше: „Няма да ги подкрепим, докато не получим официално подкрепа", посочи тя.

ДПС е част от европейското либерално семейство. „Доган направи огромни усилия, за да бъде прието ДПС. Ако Ахмед Доган възстанови старите практики и онази много особена позиция, която той имаше, когато става дума за руски проекти, капитали и ролята на Русия и Путин, ефектът ще бъде за цялата българска политика", заяви Коларова.

По повод реализацията на втория мандат за правителство политологът Слави Василев обяви, че било изключителна новина, ако той е успешен.

„Особено любопитно ми се струва, ако коалиция се случи между „Продължаваме промяната - Демократична България" и „Възраждане". По този начин „Продължаваме промяната" и „Демократична България" ще направят голям шлем, правейки коалиция с всяка една партия в Народното събрание", добави той.

Процесите в ДПС според него са в полза на Доган и отстраняване на крилото, водено от Делян Пеевски. „Ако 50-тият парламент може да се запомни с нещо, то това е началото на края на Пеевски. Несъмнено Доган няма да го остави да дерибейства", смята политологът.