Покушението срещу Доналд Тръмп и срещата на върха на НАТО
Секция: Анализи
14 Юли 2024 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Покушението срещу Доналд Тръмп и срещата на върха на НАТО

/КРОСС/ Това, което виждаме, е, че президентската кампания тръгва в съвършено различна посока. Показателно е, че цялата злоба, омраза и напрежение изригна. Това каза журналистът Петър Карабоев в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Според него тонът и темите в президентската кампания ще се сменят. В понеделник започва конгресът на Републиканската партия, където Тръмп трябва да бъде номиниран.

Той коментира резултатите от срещата на върха на НАТО във Вашингтон. „Срещата беше подготвена с умишлено занижени очаквания. Постигна резултатите, но ситуацията с Украйна се знаеше предварително, знаеше се за проблемите с индустриално-военния комплекс и военните сили в Европа", коментира той.

Бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова заяви, че стрелбата срещу бившия президент е част от серията покушения срещу президенти. Според нея отново ще бъде поставена темата за употребата на огнестрелни оръжия в САЩ.

„Навлизаме в една много неприятна вътрешнополитическа разправия за виновници и отговорни и това непременно ще избие на политическо ниво", заяви тя.

Целта на срещата на върха на НАТО е била да се даде максимален знак на Украйна за това, че помощта към нея става необратима и за това, че няма да има отказ от ангажиментите към страната и в бъдеще. Оценката на срещата е двусмислена, смята тя. „Тези конкретни решения, може би малко наситени и забързани, също така имат за цел да изпреварят влизане в Белия дом на президента Тръмп, когато световните лидери се опасяват, че може да настъпи корекция в плановете, които са заложени, и решенията, които са взети от НАТО. Затова имаше нагласа да се предостави повече оръжие, засилва се цялостната противовъздушна и противоракетна отбрана, финансовите пакети", обясни Поптодорова.

Не е имало решение обаче тези системи да се ползват по цели на руска територия. „Да, Украйна е доволна от тези решения в нейна подкрепа, това е един мост, но отново няма ясен ангажимент за членство", допълни дипломатът.