Министър Галин Цоков: Над 1000 преподаватели са обучени да прилагат иновативни образователни технологии при подготовката на бъдещи учители
Секция: Наука
15 Юли 2024 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Галин Цоков: Над 1000 преподаватели са обучени да прилагат иновативни образователни технологии при подготовката на бъдещи учители

/КРОСС/ В рамките на Националната програма „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители" са обучени над 800 преподаватели по прилагане на компетентностния подход и около 700 по иновативни образователни технологии. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, който откри заключителна среща по инициативата.
„Много важно е, че в рамките на тази програма не само организирахме стотици обучения за преподавателите, но и благодарение на съвместната работа с висшите училища се създадоха цели наръчници, които ще се използват в следващите години - както за повишаване на квалификацията, така и при подготовката на бъдещи учители", подчерта проф. Цоков. По думите му най-ценно е, че благодарение на тази инициатива се заздравява връзката между университетите и училищата. „Преподавателите в аулите подготвят нашите бъдещи учители, но и те се учат от вече работещите в системата, защото те дават реалния опит от живата класна стая", допълни министърът.

В рамките на програмата е изградена и национална мрежа от университетски центрове за иновативни образователни технологии. Създадена е и общодостъпна виртуална библиотека с много богат набор от материали - презентации, видеолекции и др., която се радва на все по-голям интерес от бъдещи и настоящи учители.

В заключителната среща по програмата, чиито домакин бе Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към Университет „Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, участие взеха представители на 20 висши училища, представители на обучителните екипи, учители и др.

Сред участниците бяха Петя Петрова, началник на РУО-Бургас, проф. д-р Христо Бозов, д.м. - ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров", зам.-ректорите проф. Ирена Марковска, проф. Севдалина Турманова, експерти от МОН и др.

Финалната конференция завърши с Кръгла маса на тема „Образователни потребности на преподавателите във висшите училища - дигитализация, квалификация, компетентности. Тенденции и перспективи пред националните програми за висшите училища", където се изказаха мнения и предложения за създаване на нови национални програми във висшето образование.