Промяна в Изборния кодекс на „Възраждане“ може да спре манипулирането на изборните резултати
Секция: ПОЛИТИКА
15 Юли 2024 16:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Промяна в Изборния кодекс на „Възраждане“ може да спре манипулирането на изборните резултати

/КРОСС/ „Отивайки към седми поредни избори за 3 години, „Възраждане", създавайки структури в цялата страна, успя да придобие цялостна картина върху порочния модел, по който се провеждат изборите в България. Говорим за престъпна схема, в която са се манипулирали резултатите през целия така наречен преход - започвайки от местните феодали и купуването на гласове, минавайки през криминални елементи, ромски тартори в махали и села, неща, които всички знаем, но не се говори с години.", каза народният представител Даниел Проданов на пресконференция в БТА.

Група народни представители от „Възраждане" в петък внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

„Подготвили сме законодателни промени, с които ще обясним с каква мотивация и каква е целта за промяната на Изборния кодекс, като промените основно са фокусирани върху работата на районните комисии. Това е крайно необходимо да се направи, за да можем да защитим вота на българските избиратели. Установихме с голяма доза сигурност, че в Районните избирателни комисии има много притеснителни моменти при отчитането на изборните резултати, също така и при тяхното взаимодействие с "Информационно обслужване".", допълни Проданов.

Основните поправки, които са заложили от „Възраждане" в Изборния кодекс /ИК/ касаят работата на РИК.

„През времето на избори сме срещнали някои фрапиращи нарушения, които смятаме, че водят до огромно отклонение в изборните резултати. Смятаме, че това може да бъде решено много бързо с прости технически корекции, които са няколко.", коментира на пресконференцията народният представител Искра Михайлова.

В законопроекта е записано изискването за предварително оповестени от всеки РИК/ОИК по указания на ЦИК зони за всяко действие и те да са уеднаквени за всеки РИК, като те следва да са минимум 3: приемане на протоколи от РИК, "Информационно обслужване" и повторно преброяване.

„Към днешна дата преброяването се случва на всякакви места в РИК, включително и в коридори и задни стаи, до които нямат достъп представителите на партиите, което е недопустимо.", каза Михайлова и допълни: „Нужно е видеонаблюдение на обособените зони и излъчване в реално време. РИК-овете са много по-малко на брой от секционните избирателни комисии и това лесно може да се реализира. Видеонаблюдението в РИК повтаря превенцията и контрола от вече въведеното в СИК." Освен това от „Възраждане" ще настояват да се вдигне броят на представители и застъпници на партиите в обособените зони от един на три.

„Членове на РИК, които участват в повторно преброяване, трябва да полагат своя подпис заедно с този на членовете на секционните комисии, че са участвали в това преброяване. Като повторното преброяване трябва също така да се извършва от поне двама членове на РИК от различни партии или коалиции.", категорична е Михайлова.
Една от точките в законопроекта също така е изискване за минимум средно образование за всички длъжности в СИК, както и увеличаване на възнаграждението на ръководните постове.

„С тези промени ще избегнем носенето на чували за преброяване в коридори или задни стаи, до които представителите и застъпниците нямат достъп. Ще ограничим възможността на сътрудници от определени партии да диктуват поправки на член на СИК, както и ограничаване на възможността да се правят еднолични поправки в протокола от хората, които са отишли да предават. С увеличаването на представителите и застъпниците на партии в обособените зони гарантираме повече контрол върху действията на членовете както на РИК, така и на СИК. Ще се ограничи също така влизането на СИК в РИК/ОИК от задни входове или места, на които нямат право със съдействието на членове на РИК, което премахва всеки контрол върху протокол, бюлетини и действията на СИК и РИК.", каза в заключение Искра Михайлова.

"Тези изборни манипулации, които се извършват от ГЕРБ и ДПС, а по места и с партньорството на по-малки организации, трябва да бъдат спрени. Резултатите на тези две политически формации винаги са раздути, а българският народ не знае какъв е реалният резултат на изборите през последните 30 години. В максимално голяма степен ще ограничим тези процеси. Крайно време е да направим така, че изборите да бъдат честни.", допълни Даниел Проданов.