За втора поредна година се провеждат археологически разкопки в пещера „Магурата“
Секция: Наука
16 Юли 2024 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За втора поредна година се провеждат археологически разкопки в пещера „Магурата“

/КРОСС/ За втора поредна година се провеждат археологически разкопки в пещера „Магурата“, каза за БТА археологът от Регионалния исторически музей (РИМ) във Видин д-р Ваня Ставрева.

По думите й през миналата година екипът се е натъкнал на много интересни археологически ситуации от късната праистория – структури от ранна желязна епоха, средна и ранна бронзова епоха, под която лежат още културни пластове. Попаднахме на останки от постройка, дупки от колове и огнище, допълни д-р Ставрева. Решихме да не продължаваме работата в дълбочина, а тази година да разширим площта на сондажа, за да се хване постройката в план. Работим в най-северната част на Триумфалната зала преди Срутището. Това е най-близката част до Залата с рисунките, в която има останки от присъствие на човека в различни исторически периоди на безписмените общества, уточни археологът.

Допускаме, че именно хората, които са живели в пещерата в този период са оставили тези уникални рисунки, каза още д-р Ставрева. Тя уточни, че главната цел на дългосрочния проект за археологически разкопки е да се установи кои са хората оставили рисунките в пещера „Магурата“. Предстои през тази година да се изпратят в чужбина проби за радиовъглеродно датиране и да се съпоставят с данните от рисунките. Това ще бъде една индикация, че това, което проучваме в момента е от хората, които са използвали Залата с рисунките, допълни тя. В предписмените общества именно танцът, разказът, изобразителното изкуство, антропоморфната пластика са били начините за съхраняване на културната памет, уточни археологът д-р Ваня Ставрева.

Археологическите разкопки се осъществяват със съдействието на Исторически музей – Белоградчик, РИМ – Видин и с финансовата подкрепа на община Белоградчик.