Президентът Радев обяви кога ще вземе решение за втория мандат
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юли 2024 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът Радев обяви кога ще вземе решение за втория мандат

/КРОСС/ Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за втория мандат. Реакциите на другите партии ще бъдат ясен знак дали има такава подкрепа и съответно аз да взема своето решение. Това заяви президентът Румен Радев пред медии от аеробаза „Враждебна“.

Той обяви, че ще се съобрази с програмата на парламента. "Знаете добре, че винаги съм се водим от Конституцията, така ще постъпя и сега", увери той. Президентът присъства на отбелязването на 20-годишнината от приемането в състава на Военновъздушните сили на Република България на учебно-тренировъчните самолети PC-9M и транспортен самолет PC-12/45, произведени от швейцарската компания Pilatus Aircraft.

"С удоволствие приех поканата да полетя на този прекрасен учебен самолет. Експлоатираме платформата от 20 години, но това е нещо съвършено различно като ново поколение в авиацията. Този самолет има почти същите характеристики като реактивен учебен самолет, има прекрасно авиационно оборудване на борда, симулират се всички мисии въздух-въздух и въздух-земя. За сметка на това, цената на на придобиване и оперативните разходи са много по-ниски от реактивните учебни самолети, затова този самолет е на въоръжение в над 10 държави. Сигурен съм, че екипът на министър Запрянов ще подходи с голямо внимание към този платформа, защото успехът на програмата Ф-16 зависи много от наличието на ето такъв учебен тренировъчен самолет.

Нашите ВВС трябва да има гъвкавостта, ефективността да подготвят своите летци – това е най-сложната и скъпа част от програмата Ф-16. Това е една прекрасна платформа, която като съотношение цена-качество няма аналог", заяви държавният глава. Военният министър Атанас Запрянов коментира пожарите в страната: "Днес участваме с два хеликоптера и 22 души в Стара Загора. Всеки ден участваме, няма пожар, в който не сме участвали. Имаме готовност на всяко повикване да се отзовем."