Бъдещите 6G мрежи могат да използват сегашното 5G оборудване
Секция: Технологии
16 Юли 2024 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бъдещите 6G мрежи могат да използват сегашното 5G оборудване

/КРОСС/ Предстоящият стандарт 6G, който ще предлага скорости до 50 пъти по-високи от сегашните мрежи 5G, все още се разработва и може да се окаже далечна мечта, планирана за търговско внедряване след 2030 г. Този срок за разгръщане на 6G мрежата обаче може да бъде значително съкратен благодарение на революционен експеримент, който успя да докаже, че сегашното 5G и дори 4G LTE мрежово оборудване може да достигне 6G скорости в сегашния си вид.

Изследователски екип от Университета по пощи и далекосъобщения в Пекин демонстрира потенциала на нов метод за подобряване на настоящата 4G и 5G инфраструктура до 6G - следващото поколение клетъчна комуникационна технология. Конвенционалният метод за справяне с тези ограничения включва добавяне на повече ресурси за повишаване на производителността на мрежата, което значително увеличава сложността и разходите за мрежата. При откриването е използвана така наречената "семантична комуникация" - интелигентна система за предаване на смисъл, а не само на данни, чрез съществуващата мрежова инфраструктура. Новата система драстично увеличава ефективността на предаването и намалява разходите за обработка на данни. Дотолкова, че мрежата отбеляза 10-кратно увеличение на основните показатели за пренос като капацитет, покритие и ефективност, доближавайки се до обхвата, обещан да бъде постигнат с преминаването към стандарта 6G.

Очаква се безжичната технология от шесто поколение да направи революция в комуникациите, като предложи скорост на предаване на данни до 50 пъти по-висока от тази на 5G и ниска латентност. Макар че по-рано тази година Съединените щати и девет други държави очертаха поредица от насоки за комуникационните системи 6G, фокусът беше върху изграждането на безопасна комуникационна технология, която да дава приоритет на националната сигурност.

Китай, от друга страна, вече има за цел да направи 6G търговски достъпен до 2030 г., като се очаква неговата концепция за стандарта 6G да бъде финализирана през следващата година. Япония също иска да завърши работата по стандарта през 2025 г., след което от 2030 г. да направи достъпни комуникационните услуги "отвъд 5G" в сътрудничество с оператори като NTT Docomo и компании като Sony.