Румен Петков взе участие в юбилейната конференция за взаимоотношенията България-Русия
Секция: България - Русия
16 Юли 2024 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков взе участие в юбилейната конференция за взаимоотношенията България-Русия

/КРОСС/ Лидерът на АБВ Румен Петков взе участие в Юбилейна конференция „България-Русия. 145 години дипломатически отношения: история, състояние, перспективи“. В приветствието си към участниците той отбеляза историческата връзка между българския и руския народи. В годините назад сме имали периоди на замразени взаимоотношения с Русия. Днес нямаме взаимоотношения, коментира Петков. Той обясни, че основният проблем за този факт е в Европа и в България и ние трябва да имаме силата и достойнството на суверенна държава  да се противопоставим на посегателствата срещу нашата история и да погледнем в бъдещето.

„Преди 100 години големият български политик Драган Цанков, по сходен повод, казва, че пет минути политика не могат да заличат историята. Днес голямото предизвикателство пред нас е да не допуснем посегателство върху историята и да съхраним паметта на тези 200 000 посланици на Русия, които оставиха костите си в България за нашата свобода!“

Посланикът на Руската федерация Н. Пр. Елеонора Митрофанова подчерта историческия факт – че народната дипломация е гарантът за бъдещето на взаимоотношенията между България и Русия.  

Приветствия към участниците във форума отправиха също Н. Пр. Александър Авдеев, бивш посланик на Руската федерация в България, проф. Калашников и представители на различни институции.

За взаимоотношенията между България и Русия в рамките на форума Румен Петков разговаря с Валерий Рузин, Зам.-генерален секретар на Асамблеята на народите на Евразия и със Сергей Бабурин, председател на партия „Руски общонароден съюз“.  

Юбилейна конференция „България-Русия. 145 години дипломатически отношения: история, състояние, перспективи“ се организира от Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация „Славяни” и АНО ВО „Университет за световни цивилизации В.В. Жириновски” в партньорство с други обществени организации и научни институти.