Започва надграждането на българския петаскейл суперкомпютър Discoverer
Секция: Технологии
16 Юли 2024 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва надграждането на българския петаскейл суперкомпютър Discoverer

/КРОСС/ Консорциум “Петаскейл суперкомпютър България” сключи договор  с European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU), компанията за телекомуникационни и дигитални решения A1 Bulgaria и с чешкия технологичен лидер Eviden по проект за надграждане на системите на високопроизводителната машина Discoverer (www.discoverer.bg), позиционирана в София Тех Парк. 

Българският суперкомпютър ще бъде надграден с графични процесори и памет, които ще подобрят работата на машината и ще дадат възможност да бъдат предоставени допълнителни специализирани услуги на компании, които работят в областта на изкуствения интелект. Обновяването ще увеличи оперативната производителност на Discoverer и ще осигури нов клас функционалности, които да отговорят на нарастващите нужди на потребителите - научни общности и бизнес.  

Надграждането на високопроизводителната машина е по процедура на EuroHPC, в която консорциум “Петаскейл суперкомпютър България” участва в края на 2023 г. Discoverer е първият от суперкомпютрите на Европейския съюз, който ще бъде надграден след създаването му през 2021 г.

Към сегашните системи на Discoverer ще бъдат добавени следните компоненти:  

· GPU (Graphics Processing Unit) partition за подобряване на производителността на суперкомпютъра. Новите графични процесори ще бъдат осигурени от Eviden. 

· Две нови системи Long Term Storage и Flash Storage за дълговременно съхранение на данните и за задачи, изискващи интензивни изчисления и огромен брои входно изходни операции. По този начин ще бъде разширена ефективно паметта на високопроизводителната машина и капацитетът ѝ с цел да отговори на увеличаващите се изчислите изисквания.  За тези дейности избраният доставчик е A1 Bulgaria. В момента Discoverer притежава един от най-големите CPU (Central Processing Unit) партишъни в Европа.

· Подобряне на UPS (Uninterruptible Power Supply) компоненти на Discoverer чрез допълване на съществуващите системите за непрекъсваемо захранване и осигуряване на още един резервен източник на енергия в случай на прекъсване на другите канали за захранване. Планираната инсталация на допълнителен UPS ще увеличи отказоустойчивостта на суперкомпютъра. Тези системи ще бъдат доставени от A1 Bulgaria. 

Чрез новите GPU партишъни и системите за съхранение на данни машината ще бъде усъвършенствана и специализирана за обучение на невронни мрежи, работа с големи езикови модели, изкуствен интелект, създаване на дигитални двойници, машинно обучение и други изчислителни задачи. 

Обновеният Discoverer ще продължи да предоставя широк кръг от услуги на изследователските общности, бизнеса и публичния сектор в Европа. С повишената си производителност и възможности суперкомпютърът ще бъде стратегически актив за развитие на науката и ще подпомогне разработването на приложения с промишлено и обществено значение за Европа. 

С обновяването на Discoverer Съвместното предприятие EuroHPC се възползва от възможността да осигури икономически ефективно изпълнение на мисията си да разгърне в Европа водеща в света инфраструктура за суперкомпютри.