КНСБ иска в бюджета за догодина да бъде заложено увеличение на работните заплати с 10%
Секция: ИКОНОМИКА
16 Юли 2024 20:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ иска в бюджета за догодина да бъде заложено увеличение на работните заплати с 10%

/КРОСС/ КНСБ иска в бюджета за догодина да бъде заложено увеличение на работните заплати с 10%От КНСБ искат в бюджета за следващата година да бъде заложено увеличение на всички работни заплати с 10 процента, като това по изчисления на синдикатите означава 1,8 млрд. лв. повече средства за заплати. Това каза пред журналисти в Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров, като допълни, че заплатите в сектор образование трябва да са поне 130 процента спрямо средната работна заплата за страната.Той уточни, че вече е имало предварителен разговор с министъра на финансите по темата.

„Ние сме запознали финансовия министър с това, което ни е нужно, а то е първо бюджет 2024 да завърши съобразно плана и да включи разплащанията, които липсват, а именно 184 милиона леваза висшето образование“, обясни Димитров, като допълни, че е получил уверението, че средствата ще ги има. По думите му, в бюджета за настоящата година липсват и 250 милиона за мини „Марица Изток“. По отношение на доходите синдикатите искат в страната да започне да се изчисляват.нар. заплата за издръжка, която определя доходите, необходими за едно домакинство да посрещне своите базови нужди, а исканията за увеличение на доходите да стъпват върху тази база.

Що се отнася до частния сектор, Пламен Димитров посочи,че от синдиката отчитат направеното през годините в посока компенсиране на нивата на инфлация при трудовите възнаграждения, но ще настояват и за реален ръст на заплатите. От синдиката съобщиха за тенденция на значително намаление на поръчките в индустриятапрез последните 12 месеца, което води до намаляване на трудовата заетост с около 5 до 7 процента. „По памет ще кажа в момента, около 70-80 хиляди са директно заети в индустрията, което значи, че между 4 и 5 хиляди души от средата на миналата година досега по един или друг начин са излезли от индустрията, като основната причина е спад на поръчките“, каза Димитров.

По думите му проблемът съществува и в предприятия от сектора в област Кърджали,където вече има единични съкращения. Той прогнозира опасност още хора от сектора да останат трудово незаети, заради което от синдиката обмислят да предложат като законова мярка в предприятия с над 20 процента спад на поръчките да има подпомагане като мярката 60/40 по време на ковид. Идеята е по този начин секторът да бъде подпомогнат, за да се предотвратят съкращения.