Замърсената река Сена в Париж може да отмени Олимпийския триатлон по плуване
Секция: СВЯТ
16 Юли 2024 21:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Замърсената река Сена в Париж може да отмени Олимпийския триатлон по плуване

/КРОСС/ Париж е похарчил 1,4 милиарда евро за почистване на Сена

За да почисти реката, френската столица инвестира 1,4 млрд. евро в изграждането на нова канализация, която да улавя повече дъждовни води и по-конкретно мръсната вода, съдържаща бактерии, които в последствие попадат в реката и я правят опасна за плуване.

През май т.г. парижките власти тържествено откриха гигантски подземен резервоар за съхранение на вода до жп гара „Аустерлиц“, чиято цел е да събира излишната дъждовна вода и да спре навлизането на отпадъчни води в Сена. Ямата може да събере еквивалента на 20 олимпийски плувни басейна с мръсна вода, която сега се пречиства. Освен, че е основен елемент на големите инфраструктурни подобрения, които градът бърза да завърши навреме за Игрите, пречистването на реката гарантира, че парижани ще имат по-чиста Сена през следващите години. 

Няколко проливни дъждове обаче биха повишили нивата на Ешерихия коли над безопасната границата. 900 единици от бактерията, образуващи колонии, на 100 милилитра, е лимитът, поставен от Световната федерация по триатлон за безопасни състезания. "Сена не е специален случай", казва Метин Дюран, професор по гражданско и екологично инженерство в университета Виланова в САЩ, който изследва управлението на дъждовните води. "Това наистина е сложен и много скъп проблем."

Френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера плува в река Сена, за да докаже, че е безопасна за спортистите, въпреки че плуването във водоема е незаконно от повече от век.
"Всеки път, когато срещна някого, той се притеснява, че ще плувам в Сена", казва Леони Пиеро, френска триатлонистка, която спечели бронзов медал на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.
В опит да разсее страховете градската управа инвестира в изграждането на гигантска подземна яма за съхранение на отпадните води, които до сега се вливаха в Сена.

До Олимпийските игри остават по-малко от две седмици, а събитията, които са планирани да се проведат в реката, са свързани с един належащ въпрос: "Ще бъде ли река Сена достатъчно чиста, за да могат спортистите да плуват в нея?". Защо Сена е толкова мръсна?

Париж, подобно на много стари градове по света, има комбинирана канализационна система, което означава, че отпадните и дъждовните води на града преминават през едни и същи тръби. При силни или продължителни дъждове тръбите не смогват, което води до преливане на необработените отпадъчни води в реката, вместо в пречиствателна станция. Ежедневно групата за мониторинг „Парижка вода“ (Eau de Paris) изследва водата в реката, като през последните седмици резултатите показват опасно високи нива на Ешерихия коли, противно на резултатите в началото на юли, които показваха привидно подобрение.

Ще бъде ли почистена навреме?
Предвидено е в Сена да се проведат плувни състезания по триатлон и маратон, но въпреки усилията на града през последните седмици водата все още е опасна за плувци. Игрите ще се проведат от 26 юли до 11 август.
Френската министърка на спорта е толкова уверена в чистотата на водата, че през уикенда се гмурна в нея. Кметът на Париж Ан Идалго също заяви, че ще плува в Сена тази седмица, като вече веднъж отложи плуването си заради предсрочните избори във Франция.

Триатлонистката Леони Пиеро е разочарована от трескавия дебат около реката: "Плувам в тази река от няколко години. В младежките състезания редовно плувахме в Сена и никога не сме имали проблеми", казва тя.

Възможно е да се наложи отмяна или преместване на олимпийски събития
Организаторите на Олимпийските игри в Париж заявиха, че ако по време на игрите проливните дъждове засегнат течението на Сена, триатлонът няма да включва плувна част, а състезанието по плувен маратон ще бъде преместено на морския стадион „Вайр-сюр-Марн“ в района на Париж. "Това не е много често срещано, но се е случвало няколко пъти", казва Олала Чернуда, ръководител на комуникациите в Световния триатлон - международната организация за този спорт, относно възможността за отмяна на плувната част. "И това винаги е свързано с проблеми с качеството на водата", каза Чернуда.

Организаторите на Олимпийските игри остават оптимистични
Организаторите все още таят надежда, че по-сухото и слънчево време ще позволи на събитията да се проведат по план - с помощта на подобрената инфраструктура. Ултравиолетовите лъчи на слънцето унищожават бактерии като Ешерихия коли във водата, което вдъхва надежда на ръководството. "Прогнозите за валежите са станали много по-точни до една седмица предварително", казва Дженифър Франсис, учен от Центъра за изследване на климата "Удуел" в Масачузетс. "Но сезонните модели от последните десетилетия вече не предоставят надеждни насоки в нашия все по-топъл свят."

Експертите казват, че засега е невъзможно да се направи прогноза
Основателят и главен изпълнителен директор на Fluidion - технологична компания за мониторинг на водите, заяви, че след изграждането на новата инфраструктура в града се наблюдават подобрения в реката, но качеството на водата в Сена остава нестабилно. Компанията му измерва нивата на замърсяване на Сена от няколко години.

Той заяви, че е трудно да се направи прогноза на база от миналогодишни данни, тъй като ямата за съхранение на вода и другата инфраструктура не са били в експлоатация допреди няколко месеца.
"Да видим такова драстично подобрение и то толкова бързо, може да е знак, че нещо работи", каза той.