Броят на загиналите расте, след като кенийските протестиращи щурмуваха парламента заради данъчни планове
Секция: СВЯТ
16 Юли 2024 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Броят на загиналите расте, след като кенийските протестиращи щурмуваха парламента заради данъчни планове

/КРОСС/ Кенийската армия остава по улиците на столицата Найроби ден след като протестиращи щурмуваха парламента срещу данъчен план, който би увеличил разходите за живот – акт на неподчинение което президентът Уилям Руто нарече „екзистенциална“ заплаха. Най-малко 22 души са били убити по време на безредиците, каза правозащитна група. В Найроби е имало протести в миналото, но активисти и други предупредиха, че залозите са високи след най-голямото нападение срещу правителството на Кения от десетилетия. Г-н Руто нарече събитията „предателски“ и обеща да потуши размириците „на всяка цена“. Войници патрулираха заедно с полицията, която беше обвинена, че е застреляла няколко души във вторник. Очакват се още протести, докато кенийците се обединяват отвъд племенни и други разделения в ръководено от младите усилие да не позволи финансовият законопроект да стане закон.

Законодателството ще повиши данъците и таксите върху набор от ежедневни стоки и услуги, от внос на яйца до банкови преводи, увеличаване болката на мнозинството от хората в страната, които се борят да преживеят. Правителството възнамерява да събере приходи, за да изплати дълга в икономическия център на Източна Африка. Няма доклади на насилие в сряда, но имаше страх, тъй като миризмата на сълзотворен газ се носеше във въздуха на столицата. Групи на гражданското общество съобщиха за отвличания на хора, участващи в неотдавнашни протести, и очакват да има още.

Херман Маньора, анализатор и професор в университета в Найроби, каза: „Имаме работа с нов феномен и група от хора, която не е предвидима. Ако това бяха нормалните демонстрации, бих казал, че ще изчезнат с времето, но не знаем дали тези хора ще се страхуват от армията.“ Той каза, че президентът на Кения е пропуснал възможност в речта си във вторник вечерта да успокои напрежението и да възприеме по-помирителен подход. „Очаквахме той да оцени сериозността на проблемът и съпричастност към младите хора“, каза г-н Маньора. „Вместо това, хората видяха ядосан президент, който чете акт за бунт на нацията.“ Много млади хора който помогна за гласуването на Руто на власт въз основа на неговите обещания за икономическо облекчение, сега възразява срещу предложените от него реформи. Хиляди щурмуваха парламента във вторник и част от сградата изгоря. Сблъсъци възникнаха в няколко общности извън столицата. Най-малко 22 души са били убити, съобщи Националната комисия по човешките права на Кения.

Председателят на Комисията Розелин Одеде каза пред журналисти, че 300 други са ранени и 50 души са арестувани. Майката на убития тийнейджър, Едит Ванджику, каза пред журналисти в моргата, че полицията, която е застреляла сина й, трябва да бъде арестувана и обвинена в убийство, защото 19-годишният й син е бил невъоръжен. „Той току-що беше завършил училище и мирно протестираше“, каза тя. Парламент, кметство и Върховният съд бяха отцепени в сряда с лента, на която пишеше: „На местопрестъплението не влизайте“. Властите казаха, че полицията е уволнила над 700 заготовки, за да разпръснат протестиращите в предградието на Найроби Гитурай през нощта. Видеоклипове на стрелбата бяха разпространени онлайн. Опозиционният лидер Райла Одинга осъди убийството на протестиращи и „грубата сила“ на властите и призова за диалог, заявявайки, че конституцията на Кения е суспендирана.

„Кения не може да си позволи да убива децата си само защото децата искат храна, работа и изслушване“, каза г-н Одинга в изявление. В Найроби, регионален център за емигранти и дом на комплекс на ООН, неравенството сред кенийците се изостри заедно с дълготрайното разочарование от държавната корупция. Процъфтяващото младо население също е разочаровано от охолния начин на живот на политиците, включително президента. Някои, които страстно подкрепяха г-н Руто, който спечели президентството, представяйки себе си като „мошеник“ със скромен произход, се чувстват предадени.

Дълбоко съм натъжен от съобщенията за смъртни случаи и ранени - включително на журналисти и медицински персонал - свързани с протестите и улични демонстрации в Кения. Призовавам кенийските власти да проявяват сдържаност и призовавам всички демонстрации да протичат мирно. — Антонио Гутериш (@antonioguterres) 26 юни 2024 г. Събитията бележат рязък обрат в съдбата на г-н Руто, който бе прегърнат от Съединените щати като желан партньор в Африка, докато разочарованието расте другаде на континента със САЩ и някои други западни сили. През май г-н Руто отиде във Вашингтон при първото държавно посещение на африкански лидер от 16 години. Във вторник, когато протестите избухнаха, САЩ определиха Кения за свой първи основен съюзник извън НАТО в Субсахарска Африка, до голяма степен символичен акт, който подчертава тяхното силно партньорство в областта на сигурността.

Също във вторник стотици Кенийската полиция е изпратена да ръководи многонационални сили срещу банди в Хаити, инициатива, която спечели благодарността на президента на САЩ Джо Байдън. Сега президентът на Кения и неговото правителство – заедно с протестиращите – са изправени пред призиви за спокойствие и натиск от партньори включително САЩ, които се присъединиха към дузина други нации в изявление във вторник, изразяващо „дълбока загриженост“ относно насилието и отвличанията.