Проф. Вагалински: Мраморната статуя, открита в Хераклея Синтика, най-вероятно е на владетел с много висока позиция в социалната йерархия
Секция: Наука
17 Юли 2024 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Вагалински: Мраморната статуя, открита в Хераклея Синтика, най-вероятно е на владетел с много висока позиция в социалната йерархия

/КРОСС/ Мраморната статуя, открита в Хераклея Синтика, най-вероятно е на владетел от владетелско семейство с много висока позиция в социалната йерархия.

Това заяви в "Студио Actualno" проф. Людмил Вагалински, ръководител на археологическите разкопки в древния град Хераклея Синтика край Петрич.

Знаете, през последните седмици руините на селището за пореден път донесоха световна слава за българската археология с откриването в Клоака максима (големия канал на селището) на триметрова мраморна статуя. Първоначалната хипотеза за нея беше, че тя изобразява бог Хермес.

"Този владетел е живял някъде около новата ера, той е обожествен, като е представен в т. нар. божествена голота, но не става въпрос за бог", разясни професорът. Той отхвърли спекулациите в публичното пространство, че статуята изобразява Александър Македонски или Филип II. Вагалински уточни, че в момента античната находка се намира в историческия музей в Петрич, като предстоят редица консервационни процедури, преди тя да бъде изложена и достъпна за наблюдение от туристи.

"Още трябва време на обществото ни да проумее с какво разполагаме на българска територия, но вече има добра посока в това отношение. Ние започнахме проучвания през 2007 г. Тогава тук беше една гола поляна, но от тогава работим системно и беше важно общината да припознае обекта като много важен. Идват хора тук от целия свят, българските туристи са много активни", разказа още проф. Вагалински.

В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид. Повече от 100 години учените спорят къде е разположен този античен град. Дълго време се смята, че се е намирал на юг от Рупелското дефиле (в днешна Гърция). Хераклея Синтика е локализирана при село Рупите от доцент Георги Митрев от Пловдивския университет. Това става след откриването на голям латински надпис през 2002 г., който Митрев превежда, коментира и публикува.