Нова ера в класната стая: как учителите да интегрират новите технологии в учебния процес
Секция: Технологии
18 Юли 2024 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова ера в класната стая: как учителите да интегрират новите технологии в учебния процес Преподавателите стават все по-любопитни и уверени в използването на изкуствения интелект в час, казва Петко Иванов от образователния сайт Prepodavame.bg

/КРОСС/ Само два месеца бяха необходими на ChatGPT да достигне до 100 млн. потребители по целия свят през 2022 г. А най-новата социална платформа Threads миналата година успя да постигне същия резултат за по-малко от седмица. Скоростта, с която новите технологии навлизат в ежедневието ни, е толкова голяма, че наваксването с последните трендове може да се окаже предизвикателство за всеки човек.

За да подкрепят първите стъпки на учителите в света на изкуствения интелект Yettel и образователният сайт Prepodavame.bg, създаден от Фондация „Заедно в час", организират първата по рода си академия за преподаватели с фокус върху развитието на дигиталните умения. Съвместната инициатива цели да подпомогне дигиталната компетентност на учителите и директорите, като им даде практически насоки за използването на новите технологии и внедряването им в учебния процес. От началото на 2024 г. в академията са участвали над 800 учители, а голяма част от тях вече изразяват по-голяма увереност в прилагането на новите технологии в клас.

Разговаряме с Петко Иванов, ръководител и главен редактор на образователния сайт Prepodavame.bg, за потенциала на новите технологии и готовността на учителите да ги прилагат в клас.

Г-н Иванов, като носители на знанието, учителите имат важната роля да показват на децата рисковете, но и възможностите, които новите технологии предлагат. Кои са най-големите предизвикателства пред преподавателите в съвременния дигитален свят? От каква подкрепа най-често имат нужда?

Големите предизвикателства, с които всеки преподавател трябва да се справи, са разнообразни и в няколко различни посоки. На първо място, това е собственото професионално развитие и умението да работи с различни инструменти. Това се оказва сериозна трудност, защото, от една страна, учителите са изключително заети в училище, а от друга страна - буквално всеки ден или всяка седмица излизат по няколко нови инструмента, които могат да бъдат приложени в училище. Преподавателят малко или много трябва да е запознат с тях, за да обучава децата как да ги използват, както и да познава интересите на самите ученици, за да открие и им покаже онези неща, които наистина са полезни за децата. В същото време учителите трябва да работят с децата, за да ги предпазват от различни рискове, свързани с използването на такива инструменти - например изкуствен интелект, социалните мрежи и дигиталния свят като цяло.

На второ място, голямо предизвикателство в дигиталния свят за учителя е умението да се намери баланса за използването на технологиите. Децата от малки започват да ползват мобилни устройства - таблети и телефони - и това изцяло променя начина, по който техният мозък се развива, и как те когнитивно усвояват различни знания и умения. Учителите имат важната роля да разграничават полезното от не чак толкова полезното в дигиталния свят.

Готови ли са учителите да учат още за изкуствения интелект и да прилагат наученото в клас?

Все още има някои учители, които са скептични за използването на изкуствения интелект в училище, но това е напълно разбираемо. Това е нова технология, която има както плюсове, така и минуси. Но в последните месеци виждаме все повече интерес, любопитство и като цяло смелост в учителите да пробват различни инструменти - да ползват изкуствен интелект в часовете си или в подготовката си за часовете. Също така дават все повече свобода на учениците те сами да използват изкуствения интелект в решаването на различни задачи и в учебния процес.

Считам, че има потенциал увереността на учителите за използването на различни инструменти с изкуствен интелект да се развива още повече. Със създаването на ресурси по темата и все повече обучения се засилва любопитството им, а оттам расте и нуждата от практични идеи за внедряването на изкуствен интелект в ежедневната работа на учителите.

Как се възприемат обученията и каква обратна връзка получавате от участниците?

Интересът към тези теми е особено голям. Обратната връзка е изключено позитивна и учителите споделят, че са си взели много практични идеи. От последващите задачи, които поставяме след всяко обучение, виждаме, че учителите на практика прилагат голяма част от тези идеи в училище и в класната стая. Това, което получаваме като идеи и споделяне на добри практики, ни показва, че наистина обученията са полезни, имат реална добавена стойност за учителите. Също така важно е, че те са готови да споделят наученото с други свои колеги, защото, въпреки че ние се подготвяме задълбочено за самите обучения, няма как да обхванем всичко. Споделянето на добри практики между учителите е нещо, което е изключително ценно за образователната система.

Каква е ролята на бизнеса за развитието на дигиталната грамотност на хората?

Бизнесът е система, която е много по-отворена за иновации, отколкото публичния или образователния сектор. Ето защо той първи тества нови идеи и може да е проводник на новото в живота на хората. Колаборацията ни с Yettel стартира миналата година, когато организирахме предизвикателство за гимназисти, чрез което над 6000 ученици и техните учители изследваха възможностите на изкуствения интелект. Благодарение на този опит разбрахме, че учителите имат нужда от допълнителна подкрепа и обучения, за да видят възможностите за развитието на собствените си дигитални умения. Радваме се, че през 2024 г. имаме възможност да развием партньорството си и създадохме цялостна Академия за дигитални умения в ерата на изкуствения интелект, в която чрез различни дейности (уебинари, асинхронни видео курсове и синхронни обучения) учителите в България са подкрепени да изследват новото и да създават качествени съвременни уроци за учениците си.

Кои са най-важните послания в инициативата?

Мисля, че е най-важното послание в Академията е, че всички инструменти, които са налични, ако бъдат използвани правилно могат да са от изключителна полза на учителите и на учениците и не трябва да се страхуваме да експериментираме и да пробваме различни неща.